Thursday, August 21, 2008

Στο 5% τα κέρδη του αργού

Στο 5% τα κέρδη του αργού

Ράλι κατέγραψε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς ξεπέρασε τα 121 δολάρια το βαρέλι, αφού η υπογραφή της αντιπυραυλικής ασπίδας ΗΠΑ- Πολωνίας χθες πυροδότησε ανησυχίες ότι μπορεί να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στην τροφοδοσία του πλανήτη με πετρέλαιο από της περιοχές της Ρωσίας και την Κασπίας.
Το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 4,9% κλείνοντας στα 121,18 δολάρια το βαρέλι. Κέρδη 6,50% κατέγραψε και το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ το οποίο έκλεισε στα 119,17 δολάρια το βαρέλι.

Η αντιπυραυλική συμμαχία έχει στην πραγματικότητα αντιρωσικό στόχο και θα πυροδοτήσει ένα πόλεμο εξοπλισμού, επεσήμανε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Να σημειωθεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία κατέστρεψε την εξαγωγή 1,1 εκατ. βαρελιών αργού από την Κασπία Θάλασσα.

Σημαντική ώθηση στη τιμή του αργού έδωσε η πτώση του 0,8% που σημείωσε το δολάριο έναντι του ευρώ, αφού διαμορφώθηκε στα 1,487 δολάρια από 1,4747 δολάρια χθες. Η πτώση αυτή ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τις 11 Ιουλίου.

Επίσης, τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κατά 6,2 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, υπερδιπλάσια των εκτιμήσεων των αναλυτών. Οι τιμές της βενζίνης ενισχύθηκαν σήμερα κατά 4,4% στα 3,039 δολάρια το γαλόνι.

Ειδικότερα τα αποθέματα αργού εμφάνισαν την περασμένη εβδομάδα ανοδο 9,4 εκατ. βαρελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα του Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Επιπλέον ανοδο παρουσίασαν και τα διυλισμένα αποθέματα πετρελαίου, αφού διαμορφώθηκαν κατά 500 χιλ. βαρέλια λιγότερα, στα 132,1 εκατ. βαρέλια. Τέλος, η εκμετάλλευση των διυλιστηρίων υποχώρησε στο 85,7%, από 85,9%, που είχε διαμορφωθεί μια εβδομάδα νωρίτερα.

Χθες, το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου για το αργό, το οποίο έληξε κατέγραψε κέρδη 45 λεπτών στα 114,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ ενισχύθηκε κατά 0,83% στα 112,09 δολάρια το βαρέλι.

REPORTER.GR

No comments:

Share |