Thursday, August 21, 2008

Tέσσερις παράγοντες «απειλούν» το City

Tέσσερις παράγοντες «απειλούν» το City

H κρίση στη Northern Rock, οι δυσμενείς φορολογικές αλλαγές για τους ξένους που διαμένουν στη Βρετανία, περισσότερο αυστηροί ευρωπαϊκοί κανονισμοί και βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου στις ΗΠΑ αποτελούν έναν συνδυασμό που θα μπορούσε να «εκθρονίσει» το Λονδίνο από την κορυφή μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών κέντρων στον κόσμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίου οικονομολόγου.

Το Λονδίνο βρέθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών κέντρων στον κόσμο και στις τρεις εξαμηνιαίες εκθέσεις που εκπονεί το City από πέρυσι, όμως το προβάδισμα του City έναντι της Νέας Υόρκης περιορίσθηκε στην έκθεση του Μαρτίου μόλις στο 0,9%.

Η επόμενη έκθεση με την κατάταξη των κορυφαίων χρηματοοικονομικών κέντρων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα και η Ρου Λι, οικονομική σύμβουλος του τραπεζικού ομίλου Arbuthnot, εκτιμά ότι η «κυριαρχία» του City απειλείται σοβαρά.

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη η θέση του Λονδίνου ως κορυφαίου χρηματοοικονομικού κέντρου. Οι διεθνείς προκλήσεις από τη Νέα Υόρκη και άλλα κέντρα είναι μεγάλες», ανέφερε σε έκθεσή της η κ. Λι.

Σύμφωνα με την κ. Λι, οι εξελίξεις στη Nothern Rock αποδείχθηκαν επιζήμιες για τη φήμη του βρετανικού ρυθμιστικού πλαισίου. Δεύτερον, οι προτεινόμενες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για τους ξένους που διαμένουν στο Λονδίνο (οι λεγόμενοι «non-doms»), η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου στις ΗΠΑ, αλλά και η επιρροή των βρετανικών αρχών από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούν τους κινδύνους που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα του Λονδίνου.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |