Thursday, August 21, 2008

Λουκέτο σε ασφαλιστικές λόγω Solvency II

Λουκέτο σε ασφαλιστικές λόγω Solvency II

Η νέα κοινοτική οδηγία Solvency II, η οποία θα πρέπει μέχρι το 2012 να μπει σε εφαρμογή, αναμένεται να αναγκάσει αρκετές από τις ασφαλιστικές εταιρείες να βάλουν λουκέτο.

Η οδηγία, η οποία θα επιβάλλει νέους πιο αυστηρούς κανόνες στην κεφαλαιακή επάρκεια και εποπτεία των 30 και πλέον ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Κύπρο, αναμένεται ότι θα οδηγήσει στη συγχώνευση ή ακόμη και στο κλείσιμο αρκετές εταιρείες οι οποίες δε θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο γραμματέας του Συνδέσμου Ασφαλιστών Εταιρειών Κύπρου Δημήτρης Δημητρίου αναγνώρισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λόγω των αυστηρών διατάξεων της οδηγίας Solvency II. Ωστόσο, επεσήμανε, «δεν αναμένουμε να κλείσουν κυπριακές εταιρείες αφού αυτές ήδη ενημερώνονται και προετοιμάζονται για την υιοθέτηση Solvency II. Η κοινοτική οδηγία με την εισαγωγή της θα ευνοήσει συγχωνεύσεις εταιρειών».

Αυτό που μας προβληματίζει, επεσήμανε, είναι η απαίτηση για ψηλότερα κεφάλαια που θα πρέπει στις πλείστες περιπτώσεις να έχει δεσμευμένα η κάθε εταιρεία. Λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο εργασιών των ασφαλιστικών εταιρειών σε μια μικρή αγορά όπως αυτή της Κύπρου φαίνεται πιο ευνοϊκό να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις αντί σε κλείσιμο, επεσήμανε ο κ. Δημητρίου. Όπως εξήγησε, σημείο αιχμής της οδηγίας είναι η απαίτηση για ανασχεδιασμό του τρόπου λειτουργίας των εταιρειών, ειδικότερα σε ότι αφορά τη διαχείριση των κινδύνων σε συνάρτηση με την απόδοση των κεφαλαίων της εταιρείας.

Αναφορικά με τις αλλαγές, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι αυτές θα βασίζονται σε τρεις βασικούς άξονες:

• Να αυξηθούν σημαντικά τα κεφάλαια που θα πρέπει να διατηρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες ενώ θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια των οικονομικών τους καταστάσεων.

• Να βρουν τρόπους άντλησης νέων κεφαλαίων.

• Να επενδύσουν σε νέα συστήματα και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |