Thursday, August 21, 2008

Γερμανία: Περιορισμός στις εξαγορές από ξένους επενδυτές

Γερμανία: Περιορισμός στις εξαγορές από ξένους επενδυτές

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις εγχώριες επιχειρήσεις -κυρίως αυτές με στρατηγικό ρόλο στην οικονομία- η Γερμανία προωθεί νόμο, που θέτει περιορισμούς στις εξαγορές από ξένους επενδυτές.

Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε ήδη το «πράσινο φως» στο σχετικό νομοσχέδιο, που απαγορεύει την απόκτηση μεριδίων άνω του 25% από ξένες εταιρείες χωρίς κυβερνητική έγκριση, εφόσον θα θεωρεί ότι διακυβεύονται θέματα εθνικής ασφαλείας.

Με το νομοσχέδιο, η γερμανική κυβέρνηση επεκτείνει ουσιαστικά τις ρυθμίσεις που μέχρι σήμερα ίσχυαν μόνο για την αμυντική βιομηχανία. Στόχος της είναι ουσιαστικά να βάλει φρένο στις επιθετικές κινήσεις ξένων κρατικών επενδυτικών ταμείων, κυρίως από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, την Κίνα και τη Ρωσία.

Τα λεγόμενα και εθνικά Ταμεία πλούτου, που εκτιμάται ότι έχουν παγκοσμίως υπό διαχείριση ενεργητικό ύψους 3 τρισ. δολαρίων, το τελευταίο έτος εν μέσω και της πιστωτικής κρίσης έχουν αποκτήσει σημαντικά μερίδια σε τράπεζες και επιχειρήσεις ενέργειας.

Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Μίχαελ Γκλος, πάντως έσπευσε να καθησυχάσει τους φόβους των επενδυτών για στροφή της χώρας στον αυστηρό προστατευτισμό, τονίζοντας ότι η Γερμανία παραμένει ανοιχτή σε ξένες επενδύσεις. «Πρόκειται για καθαρά προληπτικά μέτρα, που θα εφαρμόζονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις» δήλωσε ο κ. Γκλος.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |