Monday, March 22, 2010

Η μάχη των εταιρειών στον τομέα M&A

Η μάχη των εταιρειών στον τομέα M&A



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Περισσότερο επιθετικές τακτικές υιοθετούν πλέον οι εταιρείες εξαγορών, στο πλαίσιο προσπάθειας να αποκτήσουν δελεαστικούς στόχους έπειτα από μια μακρά περίοδο αδράνειας που τους άφησε με μεγάλη ποσότητα μετρητών και αρκετούς ανικανοποίητους επενδυτές.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι οι εν λόγω στρατηγικές μπορεί να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και τα επενδυθέντα κεφάλαια να μην παράγουν ικανοποιητικά κέρδη.

Τους τελευταίους έξι μήνες, μια χαλάρωση στις πιστωτικές αγορές και η αυξημένη «ορατότητα» σχετικά με τα εταιρικά κέρδη αναζωπύρωσε τη δραστηριότητα στον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Οι ιδιώτες επενδυτές πραγματοποιούν δημοπρασίες και οι αγοραστές επιστρέφουν με προσφορές για στόχους που τελευταία φορά είχαν διεκδικήσει πριν την πιστωτική κρίση.

Η συνολική αξία των deals εξαγορών στην Ευρώπη από τις αρχές του έτους ανέρχεται στα 9,08 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 3,7 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2009, σύμφωνα με την Dealogic.

Ωστόσο, στη βιασύνη τους να κλείσουν συμφωνίες, κάποιες εταιρείες εξαγορών σπαταλούν εξωφρενικά ποσά, αρπάζοντας εταιρείες κάτω από τη μύτη ανταγωνιστών που βρίσκονταν κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Αυτό είναι σίγουρα μια μορφή φούσκας», υποστηρίζει η Jennifer Dunstan, συνεργάτης της 3i Group PLC (III.LN).

«Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί και ο δανεισμός σταδιακά επιστρέφει, ωστόσο υπάρχει περιορισμένη προσφορά παγίων υψηλής ποιότητας και κάποια κεφάλαια κυνηγούν τα deals πολύ επιθετικά», παρατηρεί η Dunstan.

Η Pets At Home είναι μια τέτοια περίπτωση. Η Bridgepoint έθεσε την εταιρεία λιανικής προϊόντων για ζώα προς πώληση στο τέλος του προηγούμενου έτους, ενώ παράλληλα την προετοίμαζε και για αρχική δημόσια προσφορά.

Τέσσερις εταιρείες «βαρέων βαρών», συμπεριλαμβανομένων των TPG Inc., Apax Partneσυναλλαγή με την Bridgepoint να ζητά πάνω από 800 εκατ. λίρες.

Νικήτρια αναδείχθηκε η KKR με μια προσφορά ύψους 955 εκατ. λιρών, δηλαδή περίπου 100 εκατ. λίρες υψηλότερη από τη δεύτερη καλύτερη προσφορά, όπως ανέφεραν στο Dow Jones Newswires πρόσωπα προσκείμενα στην υπόθεση.

Ειδικοί επισημαίνουν πως ο δανεισμός είναι διαθέσιμος μόνο για εξαγορά εταιρειών που παράγουν ταμειακές ροές, όπως η Pets At Home, που είτε ανήκουν σε ισχυρό κλάδο, είτε διαθέτουν άλλο στοιχείο που να δικαιολογεί τη μόχλευση.

“Η Pets At Home είναι μία γνωστή, σωστά διαχειριζόμενη επιχείρηση με ισχυρό παρελθόν και καλές προοπτικές ανάπτυξης”, σχολιάζει ο Richard Moulton, επικεφαλής της ομάδας private equity της λονδρέζικης νομικής εταιρείας Eversheds.

«Οι τράπεζες προτίθενται να δώσουν και δίνουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε τέτοιες περιπτώσεις – αλλά όχι σε τόσο υψηλά επίπεδα όπως εκείνα πριν την κρίση», πρόσθεσε.

Οι εταιρείες logistics, ιδιαίτερα στους ισχυρά αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως ο κλάδος υγείας, αποτελούν επίσης στόχους για τις εταιρείες εξαγορών, και πάλι λόγω των προβλεπόμενων ταμειακών ροών, οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτήσουν το αποκτηθέν χρέος.

Ορισμένες εταιρείες εξαγορών μάλιστα ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε χρηματική προσφορά στη βιασύνη τους να κάνουν επενδύσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρεμποδίζουν ή και ακυρώνουν διαγωνισμούς ή πιθανές συμφωνίες με ανταγωνιστές που βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Cinven Group αγόρασε την διαγνωστική ογκολογική εταιρεία Sebia για 800 εκατ. ευρώ σε μετρητά, κάπου 50 εκατ. ευρώ περισσότερα από εκείνα που προσέφερε η ανταγωνιστική εταιρεία.

«Η Cinven προσέγγισε την Sebia την Πέμπτη και η συμφωνία υπογράφτηκε τη Δευτέρα – δεν υπήρξε επίσημη διαγωνιστική διαδικασία», σύμφωνα με πρόσωπα προσκείμενα στην υπόθεση. Η Cinven σχεδιάζει να δανειστεί αργότερα.

Αντίστοιχα έπραξε και η Apax Partners για άλλη εταιρεία του φαρμακευτικού κλάδου με τιμή εξαγοράς 975 εκατ. στερλίνων, όταν συγκεκριμένα εξαγόρασε την Marken από την Intermediate Capital Group PLC (ICP.LN) το Δεκέμβριο.

Ωστόσο, αυτή παραμένει μια υψηλού κινδύνου στρατηγική, σύμφωνα με τον Moulton, ακόμα και στις περιπτώσεις που μέρος του τιμήματος περιλαμβάνει χρέος.

“Οι πιέσεις να πληρωθούν υψηλότερα τιμήματα θα καταστήσουν δυσκολότερη την βελτίωση μετά την πώληση της εταιρείας”, είπε.

Στο μεταξύ, ορισμένες εταιρείες διαμαρτύρονται για την επιθετική τακτική που υιοθετούν ανταγωνίστριες εταιρείες.

“Οι αγοραστές εμφανίζονται τελευταία στιγμή, προσφέροντας περισσότερα χρήματα και έχοντας κάνει λίγα πράγματα ή και καθόλου λογιστικό έλεγχο”, δήλωσε ο επικεφαλής εξαγορών διεθνούς ομίλου private equity.

΄Οσοι υπέβαλαν επιτυχημένη προσφορά φέρουν ως αντεπιχείρημα πως έχουν παρακολουθήσει τις εταιρείες-στόχους για κάποιο καιρό, ακόμα και αν δεν έχουν δεσμευτεί σε διαπραγματεύσεις.

Όποια και αν είναι η αλήθεια, η μάχη φέρνει ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση για επενδύσεις και περιορισμένη προσφορά για ποιοτικά πάγια.

Οι εταιρείες private equity διαθέτουν αποθέματα ρευστότητας περίπου 503 δισ. δολαρίων, με μισά από αυτά να αντιστοιχούν σε κεφάλαια που αντλήθηκαν στη διάρκεια ή και πριν το 2007, που θα πρέπει να επενδυθούν τα προσεχή έτη, σύμφωνα με το Preqin. Μερικές εταιρείες προσπαθούν ήδη να αντλήσουν νέα κεφάλαια από επενδυτές που είναι δυσαρεστημένοι έπειτα από δύο χρόνια μικρών ή μηδενικών αποδόσεων επί των ποσών που επένδυσαν μέσω των managers εξαγορών, οι οποίοι συνεχίζουν να πληρώνουν βαριές προμήθειες 3%, ή και υψηλότερες σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο κίνδυνος πως οι εταιρείες που εξαγοράστηκαν έναντι υψηλού τιμήματος δεν θα πουληθούν με κέρδη αποδεκτά για τους επενδυτές private equity, ακόμη και σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, είναι ξεκάθαρος. Οι επικεφαλής των εταιρειών παραδέχονται μία αναπόφευκτη μείωση στις αποδόσεις, με την πλειοψηφία να προσφέρει περίπου 20% αντί για 30% ή περισσότερο που ίσχυε πριν- ωστόσο το αποτέλεσμα θα κριθεί από το αν οι επενδυτές θα μείνουν ικανοποιημένοι.


source: capital.gr

No comments:

Share |