Friday, February 19, 2010

ΗΠΑ: Αύξηση 0,2% του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,2% του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο

Μικρή αύξηση παρουσίασαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, με το δομικό πληθωρισμό να μειώνεται για πρώτη φορά από το 1982. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ο εποχιακά προσαρμοσμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,2% τον περασμένο μήνα.

Αντίθετα, οι δομικές τιμές καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνουν τις ασταθείς τιμές ενέργειας και τροφίμων, υποχώρησαν σε μηνιαία βάση κατά 0,1%. Σημειώνεται πως την τελευταία φορά που οι συγκεκριμένες τιμές είχαν μειωθεί ήταν το Δεκέμβριο του 1982, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν αυξηθεί κατά 0,1%.

Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση κατά 1,3% των τιμών καταναλωτή και κατά 0,1% του δομικού δείκτη.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο εμφάνισε άνοδο κατά 2,6%, με τον δομικό να ενισχύεται κατά 1,6% το ίδιο διάστημα.

Τα στοιχεία έδειξαν πως την άνοδο πυροδότησαν οι τιμές ενέργειας, ενισχυμένες κατά 2,8% σε μηνιαία βάση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2009. Επιπλέον, οι τιμές τροφίμων διαμορφώθηκαν κατά 0,2% υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

source: capital.gr

No comments:

Share |