Wednesday, October 15, 2008

BoJ: Χωρίς όρια η διάθεση δολαρίων στο τραπεζικό σύστημα

BoJ: Χωρίς όρια η διάθεση δολαρίων στο τραπεζικό σύστημα

ΔΟΛΑΡΙΑ - όσο περισσότερα χρειαστούν – θα διαθέσει στις τράπεζες η Bank of Japan (BoJ), σε μια προσπάθεια ανάλογη των Ευρωπαίων ηγετών να μειωθεί το κόστος δανεισμού στις χρηματαγορές και να απελευθερωθούν διεθνώς οι πιστώσεις.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα διαθέσει απεριόριστο ύψος δολαρίων με συγκεκριμένα επιτόκια, σύμφωνα με ανακοίνωσή της αργά χθες βράδυ. Επίσης η τράπεζα ανακοίνωσε μέτρα για τη βελτίωση πρόσβασης των εταιρειών σε ρευστό, επέκτεινε τη γκάμα των κρατικών ομολόγων που αγοράζει από τις τράπεζες και ανέστειλε πρόγραμμα πώλησης μετοχών που αγόρασε από τις τράπεζες από το 2002 έως το 2004.

Η διοχέτευση δολαρίων από την BoJ έρχεται μετά τη συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο μήνα με την Federal Reserve των ΗΠΑ για ανταλλαγή έως 120 δισ. δολ. για γιέν.

Σήμερα ο διοικητής της BoJ, Μασαάκι Σιρακάουα είπε μιλώντας στο ιαπωνικό κοινοβούλιο ότι το διοικητικό συμβούλιο κάνει σκέψεις και για τη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Τα διατραπεζικά επιτόκια για δάνεια σε δολάρια έχουν αυξηθεί από την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc. τον περασμένο μήνα αφήνοντας την αγορά πιστώσεων χωρίς ρευστό. Το Libor για δάνεια τριών μηνών σε δολάρια υποχώρησε χθες στο 4,64%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της British Bankers' Association. Ακόμη το επιτόκιο είναι τρεις φορές υψηλότερο του αντίστοιχου της Fed που βρίσκεται στο 1,5%.

Σημειώνεται ότι η Bank of Japan αγόρασε μετοχές 2 τρισ. γιέν [JPY=X] (19,6 δισ. δολ.) από τις ιαπωνικές τράπεζες μεταξύ του 2002 και 2004 για να τις προστατεύσει από τη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας που υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο δεκαετιών. Αρχισε να πουλά αυτές τις μετοχές τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 2007 και κατείχε μετοχές 1,4 τρισ. γιέν έως τα τέλη Μαρτίου του 2008, σύμφωνα με την τελευταία της ανακοίνωση.

Η τράπεζα θα αρχίσει πάλι την πώληση των μετοχών η οποία απαιτεί την έγκριση του διοικητικού της συμβουλίου. Ο Σικαράουα είπε ότι ο χρόνος που αυτό θα συμβεί εξαρτάται από την κατάσταση του χρηματιστηρίου αξιών.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |