Saturday, June 20, 2009

Ελβετία: Απομακρύνεται από τη λίστα των φορολογικών «παραδείσων»

Ελβετία: Απομακρύνεται από τη λίστα των φορολογικών «παραδείσων»


Ελβετία και ΗΠΑ κατέληξαν χθες σε διμερή φορολογική συμφωνία, σε ένα ακόμη βήμα της Ελβετίας για την απομάκρυνσή της από τη λίστα των φορολογικών «παραδείσων».

Η Ελβετία -οι ιδιωτικές τράπεζες της οποίας διαχειρίζονται ξένα περιουσιακά στοιχεία, συνολικής αξίας δύο τρισ. δολαρίων- αποσκοπεί στην εξασφάλιση δώδεκα νέων, διμερών φορολογικών συμφωνιών μέχρι τα τέλη του 2009, μια προοπτική που θα της επιτρέψει να διαγραφεί από τη «μαύρη λίστα» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με χώρες-φορολογικούς «παραδείσους».

Οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον είναι μείζονος σημασίας για τη Βέρνη, καθώς οι αμερικανικές αρχές έχουν κατηγορήσει την UBS ότι βοηθάει τους πλουσίους πελάτες να φοροδιαφεύγουν, κρύβοντας χρήματα σε κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε χθες ότι κατέληξε στην αναθεώρηση της φορολογικής συμφωνίας με την ελβετική κυβέρνηση, ενισχύοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω υπεράκτιων τραπεζικών λογαριασμών.

Η συμφωνία Ελβετίας-ΗΠΑ εναρμονίζεται με τα πρότυπα του ΟΟΣΑ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |