Friday, November 20, 2009

Πού «ποντάρουν» τώρα οκτώ διεθνείς οίκοι


Πού «ποντάρουν» τώρα οκτώ διεθνείς οίκοι


Kαθώς τα επίπεδα μετρητών είναι ακόμα υψηλά και ο οικονομικός κύκλος παραμένει θετικός, σε γενικές γραμμές οκτώ διεθνείς τράπεζες προβλέπουν πως τα χρηματιστήρια έχουν ορισμένα περιθώρια ανόδου, αν και το ευκολότερο μέρος των κερδών για τις μετοχές έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Αναλυτικότερα, οι εκτιμήσεις έχουν ως εξής:

CITIGROUP

Η Citigroup συνιστά στην ουσία αυξημένη θέση στις μετοχές της Ευρώπης (ανεπτυγμένης και αναδυόμενης) και της Λατινικής Αμερικής, ουδέτερη θέση στην Ιαπωνία και στην αναδυόμενη Ασία και μειωμένη θέση στην ανεπτυγμένη Ασία και στις ΗΠΑ.

Στους επιμέρους κλάδους σύσταση θέσεων δίνεται για τον χρηματοοικονομικό χώρο, την υγεία και την ενέργεια. Συνολικά για τις μετοχές ο οίκος πιστεύει πως τώρα απομακρύνονται από μία περίοδο που αποκαλείται ζώνη του λυκόφωτος και εισέρχονται στο στάδιο ανάκαμψης της εταιρικής κερδοφορίας.

Παραδοσιακά, η ζώνη του λυκόφωτος έρχεται προς το τέλος της ύφεσης και χαρακτηρίζεται από μεγάλη άνοδο των μετοχών που στηρίζεται στις χαμηλές αποτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων εξακολουθεί να φθίνει και οι οικονομίες συνεχίζουν να βρίσκονται σε στενωπό.

Τώρα ακολουθεί η φάση της ανάκαμψης της κερδοφορίας , διάστημα που σχετίζεται με λογικές αλλά όχι εντυπωσιακές αποδόσεις για τις αγορές. Ωστόσο, καθώς η ανάκαμψη της κερδοφορίας αναμένεται σε αυτόν τον κύκλο να είναι καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων (50% - 60%), τα κέρδη των τίτλων ίσως βρεθούν σε διψήφια επίπεδα την ερχόμενη διετία, ενώ σε αυτήν την περίοδο αναμενόμενες διορθώσεις 7% - 8% ίσως αποτελούν ευκαιρίες για νέες αγορές μετοχών.


CREDIT SUISSE

Η Credit Suisse συνέστησε τις τελευταίες ημέρες στους επενδυτές να μην πουλήσουν μετοχές, υποστηρίζοντας πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα ωθήσει υψηλότερα τα εταιρικά κέρδη, προσφέροντας σημαντικές αποδόσεις στα χρηματιστήρια, τη στιγμή μάλιστα που η διεθνής πλεονάζουσα ρευστότητα κυμαίνεται κοντά σε ιστορικό υψηλό.

Όσον αφορά σε επιμέρους περιοχές, για πρώτη φορά από το 2007 η ελβετική τράπεζα μετέβαλε τη σύστασή της για τις ευρωπαϊκές μετοχές από μειωμένη θέση σε αυξημένη θέση σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς.


HSBC

Η ΗSΒC αναμένει τώρα λελογισμένα κέρδη (20% - 25%) στις αγορές μέχρι το τέλος του 2010. Καθώς τα επίπεδα μετρητών είναι ακόμη υψηλά και ο οικονομικός κύκλος εμφανίζεται θετικός, τα χρηματιστήρια μέσα στους επόμενους 6 - 9 μήνες δείχνουν να έχουν επιπλέον περιθώρια ανόδου, αν και το ευκολότερο μέρος των κερδών για τις μετοχές έχει ήδη ολοκληρωθεί

Η τιμή-στόχος για τον παγκόσμιο δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών τίθεται στις 1.170 μονάδες για το τέλος του 2009 και στις 1.325 μονάδες στη λήξη του 2010, ενώ για τον παγκόσμιο δείκτη αναδυόμενων αγορών η τιμή-στόχος βρίσκεται στις 975 μονάδες και στις 1.160 μονάδες αντίστοιχα για τα δύο έτη.

Από τις μεγάλες αγορές, για τον S&Ρ 500 των ΗΠΑ δίνει τιμή-στόχο τις 1.100 μονάδες για το 2009 και τις 1.225 μονάδες για το 2010. Για τον FΤSΕurofirst 300 δίνει τις 1.050 και τις 1.250 μονάδες, ενώ οι στόχοι για το Εurostoxx 50 τίθενται στις 3.030 μονάδες και στις 3.700 μονάδες αντίστοιχα.


ING

Σύμφωνα με την ING, οι μετοχές συνεχίζουν να βρίσκονται στο επονομαζόμενο «sweet spot»: σε συνδυασμό βελτιωμένων οικονομικών δεικτών και εταιρικών κερδών, διατήρησης της επεκτατικής νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής και σημαντικών ενέσεων ρευστότητας.

Αυτό μπορεί να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2010, όσο οι κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ και η Fed δεν αυξάνουν τα επιτόκιά τους. Ο λόγος είναι οι αντιπληθωριστικές πιέσεις και η πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης μέσα στο 2010.

Καθώς οι αναδυόμενες αγορές ηγούνται και της ανάκαμψης συνολικά των μετοχικών αγορών, ο οίκος συνιστά αυξημένη θέση. Η θετική θέση όσον αφορά στις αναδυόμενες αγορές λειτουργεί εις βάρος της Ιαπωνίας για την οποία συνιστά αρνητική στάση. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών δεν είχε την αναμενόμενη θετική επίδραση στις μετοχικές αγορές.

Ο οίκος διατηρεί την προτίμησή του για την ευρωπαϊκή μετοχική αγορά σε σχέση με αυτή των ΗΠΑ. Ο κύριος λόγος είναι οι ελκυστικότερες αποτιμήσεις. Η ΙNG αναμένει πως ο ρυθμός αύξησης των κερδών των ευρωπαϊκών εταιρειών θα κυμανθεί γύρω στο 28% μέσα στο 2010 σε σχέση με το 25% των αμερικανικών εταιρειών.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές είναι διαπραγματεύσιμες σε αποτιμήσεις 20% χαμηλότερες εν συγκρίσει με αυτές των ΗΠΑ. Ένας άλλος λόγος είναι η τοποθέτηση των επενδυτών παγκοσμίως. Για μεγάλο διάστημα τηρούνταν γενικά μειωμένες θέσεις στην Ευρώπη και αυξημένες στις ΗΠΑ. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως το παραπάνω μεταβάλλεται προς όφελος της Ευρώπης.


JP MORGAN

Η JP Morgan παραμένει θετική ως προς τις μετοχές διατηρώντας αυξημένη στάθμιση έναντι των ομολόγων. Διατηρεί ουδέτερη θέση στα ομόλογα, αλλά με αυξημένη στάθμιση στα ομόλογα Ευρώπης πλην αυτών της Βρετανίας και μειωμένη στα ομόλογα ΗΠΑ.

Διατηρεί αυξημένη στάθμιση στους πιστωτικούς τίτλους και η θέση αυτή εκφράζεται μέσα από τοποθετήσεις σε αμερικανικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, τα οποία εξακολουθούν να προσφέρουν αξία.

Μέσα από μια top-down προσέγγιση (που δίνει έμφαση πρώτα στην πορεία της οικονομίας, μετά στους κλάδους και έπειτα στην πορεία μεμονωμένων εταιρειών) προτιμά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ και τις αναδυόμενες μετοχικές αγορές, με έμφαση σε εκείνες που τείνουν να ανακάμπτουν πρώτες και σε όσες παρείχαν σημαντικά μέτρα τόνωσης. Αν και διατηρεί αυξημένη στάθμιση στη Γαλλία και στην Ισπανία, έχει γενικά χαμηλή στάθμιση στην Ευρώπη πλην της Βρετανίας, ενώ είναι ουδέτερη για την Ιαπωνία.

Όπως εκτιμά, η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, αλλά οι βάσεις της ανάκαμψης είναι ακόμη ευπαθείς. Οι αγορές προβλέπουν την πορεία τους και προεξοφλούν τις στρατηγικές εξόδου των κεντρικών τραπεζών. Αναμένει πάντως ήπια μόνο ανοδική μεταστροφή της οικονομίας, που δεν μπορεί να υποστηρίξει το σενάριο της επιθετικής σύσφιγξης.

Το περιβάλλον για τις μετοχές παραμένει ακόμη θετικό, ωθούμενο από τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα, τον χαμηλό πληθωρισμό και από την προσαρμοστική πολιτική, αλλά η προοπτική της κερδοφορίας θα είναι πλέον καθοριστικής σημασίας παράγοντας για τα μελλοντικά κέρδη των μετοχών.

Με βάση τον δείκτη P/E (τιμής προς κέρδη), οι μετοχές δεν έχουν ιδιαίτερα ελκυστική εικόνα, αφού βρίσκεται μόλις κατά 0,4 τυπική απόκλιση πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 130 ετών και αυτό δεν δείχνει ότι οι τίτλοι διανύουν σε φάση ισχυρής ανόδου.

Οι σύνθετοι δείκτες αποτίμησης βρίσκονται κοντά σε ουδέτερα επίπεδα για τις περισσότερες αγορές, ενώ στην Ασία εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έκταση, χωρίς ωστόσο να σηματοδοτούν ακραία σημεία, και οι ευρωπαϊκές αγορές προσφέρουν τα καλύτερα επίπεδα αξίας. Όμως, παρότι οι αποτιμήσεις δεν συνιστούν ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση, τα ομόλογα και τα διαθέσιμα - ισοδύναμα διαθεσίμων είναι ακόμη πιο αδιάφορα.


ΜORGAN STANLEY

Η ευρωπαϊκή ομάδα αναλυτών της Μorgan Stanley θεωρεί ότι η «κυκλική ανοδική αγορά ταύρων» για τις μετοχές θα συνεχιστεί για τρεις λόγους:

Ο πρώτος έχει να κάνει με την εκτίμηση πως η άνοδος της εταιρικής κερδοφορίας βρίσκεται ακόμη στην αρχή της.

Ο δεύτερος αφορά στην άποψη πως οι αποτιμήσεις των τίτλων σε σχέση με το επιτοκιακό περιβάλλον είναι ακόμη ελκυστικές.

Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με το γεγονός πως η επενδυτική ψυχολογία παραμένει θετική για τις μετοχές. Τα περιθώρια που δίνει στην παρούσα χρονική στιγμή για τον ευρωπαϊκό δείκτη ΜSCΙ Εurope κινούνται στην περιοχή των 1.200 μονάδων.

Ωστόσο, η παγκόσμια ομάδα αναλυτών της Μorgan Stanley πιστεύει ότι δεν έχουμε εισέλθει ακόμη σε πολυετή «κυκλική αγορά ταύρων» στις αγορές, οι οποίες εκτιμούν ότι για τους επόμενους 12 - 18 μήνες θα κινηθούν σε μεγάλο εύρος τιμών, καθώς η αστάθεια παραμένει υψηλή. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπουν πως ο δείκτης-σηματωρός των μετοχικών τάσεων S&P 500 θα κινηθεί στις 850 - 1.250 μονάδες και ο ευρωπαϊκός MSCI Europe στις 600 - 1.200 μονάδες.


NOMURA

H Nomura συνιστά αυξημένες θέσεις στις μετοχές της βόρειας Αμερικής, της Βρετανίας και της Ασίας εκτός της Ιαπωνίας, συνιστά μειωμένες θέσεις στην Ευρώπη εκτός της Βρετανίας και στις αναδυόμενες αγορές και ουδέτερη θέση στην Ιαπωνία. Από τους επιμέρους κλάδους προτιμά την ενέργεια, τις ασφάλειες, την υγεία, τα ΜΜΕ και τις τηλεπικοινωνίες.


UBS

Δεν είμαστε στο στρατόπεδο εκείνων που βλέπουν «φούσκες» στα διάφορα ενεργητικά, εκτιμά η UBS. Το ράλι στις διάφορες ριψοκίνδυνες αξίες δικαιολογείται από το εύρος της κατάρρευσης που προηγήθηκε και από την επανατιμολόγηση των αξιολογήσεων που ακολούθησε.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει στα επίπεδα της μακροχρόνιας τάσης, οι μετοχές έχουν κάποια περιθώρια, ιδίως η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές για τις οποίες συνιστά αυξημένη θέση, έναντι των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για τις οποίες συνιστά μειωμένη θέση. Από τους επιμέρους κλάδους συνιστά αυξημένη θέση στην ενέργεια, στις κατασκευές, στα μη καταναλωτικά αγαθά, στην τεχνολογία και στον χρηματοοικονομικό κλάδο.


Δείτε πιο κάτω τις συστάσεις των οίκων ανά περιοχή και κλάδο.

http://www.euro2day.gr/dm_documents/40_41_4_IHzG2.pdf

http://www.euro2day.gr/dm_documents/40_41_3_CJzjh.pdf

http://www.euro2day.gr/dm_documents/40_41_2_f4zSY.pdf

http://www.euro2day.gr/dm_documents/40_41_1_YtjnC.pdf

euro2day.gr

No comments:

Share |