Friday, November 20, 2009

Τανγκό ύφεσης και ανεργίας


Τανγκό ύφεσης και ανεργίας


Η οικονομική ύφεση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της Κύπρου αντανακλάται στην ανεργία, είπε, η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, δικαιολογώντας τους ρυθμούς αύξησης της ανεργίας και προσπαθώντας να αντικρούσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας.

«Η απασχόληση είναι σε συνάρτηση της ανάπτυξης και όσον η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε ύφεση η ανεργία θα αυξάνεται», είπε η κα. Χαραλάμπους.

Η κ. Χαραλάμπους μετά τη λήξη της συνεδρίας της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, επεσήμανε επίσης ότι η προσπάθεια μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους είναι να επαναφέρουν την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης κάτι που θα έχει επίδραση στην απασχόληση. «Δεύτερη προσπάθεια είναι στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που θα συνεχιστεί και το 2010 να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που θα στηρίζουν την απασχόληση και να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στους εργαζομένους», πρόσθεσε.

Από την πλευράς του ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, είπε ότι ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΟΕΒ) Ανδρέας Πίττας, ανέφερε ότι κατάθεσε πρόταση προς τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή τις συντεχνίες για δημιουργία στρογγυλής τράπεζας τον επόμενο μήνα για να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν την ανεργία. Ο κ. Πίττας προέβλεψε επίσης ότι η ανεργία σύμφωνα με το ρυθμό που αυξάνεται, τους αμέσως επόμενους μήνες θα ξεπεράσει το 6%.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάνθος Μαυρομμάτης, στις δικές του δηλώσεις εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την αστάθεια που παρουσιάζουν τα δημόσια οικονομικά τα οποία στέλνουν όπως είπε το χειρότερο μήνυμα στους ξένους επενδυτές.

Όσον αφορά την ανεργία είπε ότι το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να προχωρήσουν τα έργα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, ανέφερε ότι η ανεργία συνεχώς αυξάνεται και την απέδωσε στο φθηνό εργατικό δυναμικό που είναι οι ξένοι εργάτες στην Κύπρο με αποτέλεσμα να μένουν εκτός εργασίας οι κύπριοι. Ο κ. Μωυσέως είπε επίσης ότι ως ΣΕΚ συμφωνούν με την εισαγωγή των εισοδηματικών κριτηρίων και έψαξε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση των νομοσχεδίων για τη φορολογική αμνηστία και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΠΕΟ, Σωτήρης Φελλάς, επεσήμανε ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των εργαζομένων, ωστόσο είπε ότι δεν βοηθά καθόλου η εκμετάλλευση του προβλήματος για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |