Friday, November 20, 2009

Goldman Sachs: Καλός παραδοσιακά ο Δεκέμβριος για τις ευρωπαϊκές αγορές


Goldman Sachs: Καλός παραδοσιακά ο Δεκέμβριος για τις ευρωπαϊκές αγορές


Ενώ οι περισσότεροι στην αγορά φοβούνται ότι το μεγάλο ράλι από τα χαμηλά του Μαρτίου θα οδηγήσει σε υποχώρηση των μετοχών καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους, στατιστική ανάλυση δείχνει ότι ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ισχυρός.

Σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs, όταν κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου οι αγορές σημειώνουν ισχυρές επιδόσεις, ο Δεκέμβριος είναι επίσης “δυνατός”. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι αναλυτές εξετάζοντας στατιστικά στοιχεία της Datastream από το 1974.

Η συγκεκριμένη τάση αφορά το τρέχον έτος καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 έχει ενισχυθεί από την αρχή του έτους σε ποσοστό 24%. Ο Δεκέμβριος κατά μέσο όρο δίνει αποδόσεις τις τάξεις του 1,7% στην Ευρώπη, έναντι 0,8% των υπόλοιπων μηνών.

“Είναι ο τρίτος καλύτερος μήνας βάσει των μέσων στατιστικών στοιχείων και ο δεύτερος καλύτερος βάσει διάμεσων στοιχείων”, αναφέρουν. “Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο Ιανουάριος είναι επίσης ένας καλός μήνας για τις μετοχές βάσει μακροπρόθεσμων στοιχείων. Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος μαζί εμφάνισαν θετικά πρόσημα σε πάνω από το 70% των περιπτώσεων”.

Ωστόσο ένας κλάδος που ίσως δεν πρέπει να επιλέξουν οι επενδυτές είναι αυτός των εμπορευμάτων, καθώς τόσο το πετρέλαιο, όσο και το φυσικό αέριο ιστορικά υποαποδίδουν στη συγκεκριμένη περίοδο. “Αυτό ισχύει ακόμη και όταν περιορίσουμε τη βάση των στοιχείων σε χρονιές που η αγορά είχε σημειώσει ράλι πάνω από 20% έως το Νοέμβριο", τονίζουν οι αναλυτές.

capital.gr

No comments:

Share |