Thursday, March 5, 2009

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 1,5%

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 1,5%


Κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,5% μείωσε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από 2% προηγουμένως, στο πλαίσιο της τακτικής οικονομικής και νομισματικής ανάλυσης που διενεργεί.

Η έκβαση της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας ήταν αναμενόμενη από τους οικονομολόγους. Αξίζει να σημειώθεί ότι πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999.

Πρόσφατα, υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας, μεταξύ των οποίων ο Juergen Stark, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είχαν αναφέρει πως υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων δεδομένης της συνεχιζόμενης υποχώρησης του πληθωρισμού.

Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι η διαμόρφωση του πληθωρισμού σε επίπεδα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών, η οποία ορίζεται από ρυθμό πληθωρισμού "κάτω αλλά πλησίον του 2%".

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη της απόφασης μείωσης των επιτοκίων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 3.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Τράπεζα της Αγγλίας: Μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 0,5%

Κατά 50 μονάδες βάσης στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5% μείωσε το βασικό τραπεζικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας από 1% προηγουμένως, απόφαση που αναμενόταν από τους οικονομολόγους. Παράλληλα ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς παγίων ύψους 75 δισ. στερλίνων (105 δισ. δολάρια). Η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος ενδέχεται να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, σημειώνει στην επίσημη ανακοίνωσή της η Τράπεζα.

Στόχος της είναι η ενίσχυση της προσφοράς χρήματος στην οικονομία, η πιστωτική επέκταση και εν ευθέτω χρόνο η ενίσχυση της ονομαστικής δαπάνης. Η τράπεζα αποφάσισε να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς χρήματος στο πλαίσιο της απόφασης για την πολυαναμενόμενη εφαρμογή ποσοστικής πολιτικής. Θα προβεί σε τύπωση νέου χρήματος σε μια ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης της ύφεσης που μαστίζει τη χώρα και ενώ τα επιτόκια πλησιάζουν το μηδέν και στη συνέχεια θα εξαγοράσει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κρατικούς τίτλους (gilts). Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ανέφερε πως το "γκρίζο" outlook για την καταναλωτική δαπάνη και τις επιχειρηματικές επενδύσεις επιβάλλει τη λήψη ριζικών μέτρων ούτως ώστε να αποφευχθεί η υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το επίπεδο- στόχο του 2% στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, o διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας,, Mervyn King, ανέφερε πως ζήτησε την έγκριση για να αγοράσει χρεόγραφα αξίας έως και 150 δισ. στερλίνες. Επισήμανε πως η νομισματική πολιτικής της αρχής θα πρέπει να ψηφίζει κάθε μήνα αναφορικά με το ύψος της αγορά των παγίων. Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της σε ό,τι αφορά την έκδοση δημοσίου χρέους.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |