Thursday, March 5, 2009

Χιονισμένος Φεβράρης για ακίνητα

Χιονισμένος Φεβράρης για ακίνητα



Το χειρότερο Φεβράρη των τελευταίων ετών είχαν οι κτηματομεσίτες και οι developers καθώς η μείωση της δραστηριότητας στον κλάδο ξεπέρασε το 60% για τέταρτο σερί μήνα. Νέα στοιχεία του Κτηματολογίου δείχνουν πως η απότομη συρρίκνωση της ζήτησης ακινήτων σταθεροποιείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των τραπεζών να αναθερμάνουν τη ζήτηση με την προσφορά χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων.

Με βάση τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο, η μείωση του όγκου των πωλήσεων το Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 65% σε ετήσια βάση έναντι 72% τον Ιανουάριο, 65% το Δεκέμβριο του 2008 και 60% το Νοέμβριο.

Η δραστηριότητα στον κλάδο ήταν απογοητευτική καθώς ολόκληρο το μήνα πωλήθηκαν μόλις 558 ακίνητα σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, έναντι 458 τον Ιανουάριο.


Οι κτηματομεσίτες και οι developers, που νιώθουν εδώ και μήνες τις έντονες πιέσεις που ασκούνται στην αγορά από τη συρρίκνωση της ζήτησης, ετοιμάζονται για μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία. Πώλησαν μόλις 1016 ακίνητα το πρώτο δίμηνο του έτους, 68% λιγότερα από ότι στις αρχές του 2008. Το πρώτο δίμηνο του 2008 είχαν πωληθεί 3.196 ακίνητα, το 2007 ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων ανήλθε στα 2.940 και το 2006 έφθασε τα 2.462.

«Η διεθνής οικονομική κρίση η οποία άρχισε να επηρεάζει και την κυπριακή οικονομία, η αβεβαιότητα για το βάθος και τις προεκτάσεις που ενδεχομένως να προσλάβει, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έκαναν τους αγοραστές να είναι πολύ πιο προσεκτικοί και διστακτικοί», ανέφερε χθες στη StockWatch, ο κτηματομεσίτης Ηλίας Δανός.

Ο κ. Δανός απέδωσε επίσης το πάγωμα της δραστηριότητας «στην προσδοκία των ενδιαφερομένων πως τη μείωση της ζήτησης θα ακολουθήσει και η μείωση των τιμών. Και στην αναμονή της μείωσης των δανειστικών επιτοκίων το ύψος των οποίων σήμερα είναι αποτρεπτικό», συμπλήρωσε.

«Η κρίση επηρεάζει όλες τις πόλεις», πρόσθεσε. «Σε μεγαλύτερο βαθμό επηρεάστηκαν οι πωλήσεις στην Πάφο, τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο λόγω της εξάρτησης τους από τη ξένη αγορά, ωστόσο και η Λεμεσός αλλά και η Λευκωσία δεν έμειναν ανεπηρέαστες από τη διαμορφούμενη κατάσταση», είπε.

Κτηματομεσίτες εκτιμούν, πάντως, ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για στήριξη του κατασκευαστικού και τουριστικού τομέα στο πλαίσιο αναθέρμανσης της οικονομίας θα βοηθήσουν στη μερική αναθέρμανση της δραστηριότητας, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν όμως τη χρονική στιγμή που θα ανακάμψει ο κλάδος.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |