Wednesday, March 4, 2009

ΗΠΑ: Χείρα βοηθείας σε εννέα εκατ. ιδιοκτήτες

ΗΠΑ: Χείρα βοηθείας σε εννέα εκατ. ιδιοκτήτες


Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου για την σταθεροποίηση της αμερικανικής στεγαστικής αγοράς, συνολικού ύψους 75 δισ. δολ. το οποίο αναμένεται -σύμφωνα με την κυβέρνηση Ομπάμα- να βοηθήσει έως 9 εκατ. ιδιοκτήτες να αποφύγουν το φάσμα της κατάσχεσης, τροποποιώντας τους όρους των δανείων τους.

Το σχέδιο αναμένεται να βοηθήσει από 7 έως 9 εκατ. οικογένειες να αναχρηματοδοτήσουν ή να τροποποιήσουν τα ενυπόθηκα δάνεια τους προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο της κατάσχεσης των κατοικιών τους. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, "το σχέδιο δεν βοηθά μόνο τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες που βρίσκονται στα πρόθυρα της αθέτησης, αλλά εμποδίζει ολόκληρες γειτονιές και κοινότητες από το καταρρεύσουν, καθώς η αύξηση των κατασχέσεων συμβάλει περαιτέρω στην μείωση των τιμών των κατοικιών και οδηγεί στην επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και σε νέες απώλειες θέσεων εργασίας".

Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου είναι:
-Επαναχρηματοδότηση των δανείων για 4 με 5 εκατ. υπεύθυνους ιδιοκτήτες προκειμένου να κάνουν πιο προσιτά τα ενυπόθηκα δάνεια τους

-Πρωτοβουλία συνολικού ύψους 75 δισ. δολ. για την σταθεροποίηση της αμερικανικής στεγαστικής αγοράς που αναμένεται να επηρεάσει 3 με 4 εκατ. ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

-Την υποστήριξη χαμηλότερων επιτοκίων μέσω της ενίσχυσης των Fannie Mae and Freddie Mac.

Αναλυτικά, η κυβέρνηση Ομπάμα θα επιτρέψει την αναχρηματοδότηση δανείων που ανήκουν ή φέρουν την εγγύηση των Fannie Mae or Freddie Mac προκειμένου οι ιδιοκτήτες να εξασφαλίσουν χαμηλότερα επιτόκια ή την τροποποίηση των όρων των δανείων με στόχο την μείωση των μηνιαίων δόσεων για υπεύθυνους ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |