Wednesday, March 4, 2009

Αντιδρούν οι "φορολογικοί παράδεισοι" σε "μαύρη λίστα"

Αντιδρούν οι "φορολογικοί παράδεισοι" σε "μαύρη λίστα"

ΓΕΝΕΥΗ (AFP)- Την Κυριακή θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομίας της Ελβετίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με την “μαύρη λίστα” που ετοιμάζει το G20 για τις χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

“Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο και στοχεύει πρωτίστως στο συντονισμό (δράσης) για κοινά συμφέροντα των χρηματοοικονομικών κέντρων του διεθνούς περιβάλλοντος”, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας Hans-Rudolf Merz, της Αυστρίας Joseph Proell και του Λουξεμβούργου Luc Frieden “θα καλύψει σειρά θεμάτων συμπεριλαμβανομένης της αντιπαράθεσης που περιβάλλει την πιθανή δημιουργία μαύρης λίστας για τους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους”, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν ώστε το ζήτημα δημιουργίας μαύρης λίστας για τους φορολογικούς παράδεισους να συμπεριληφθεί στη συνάντηση του G20 τον επόμενο μήνα, η οποία θα τιμωρήσει τις χώρες που εμφανίζονται να μην συνεργάζονται, υποχρεώνοντας ηγετικές οικονομίες να διακόψουν δημοσιονομικές συμφωνίες μαζί τους.

Σε ερώτηση, μετά από συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, για το αν η Ελβετία μπορεί να συμπεριληφθεί στη λίστα αυτή, ο Σαρκοζί απάντησε: “Εξαρτάται από την ανταπόκριση τους. Όπως έχουν όμως τα πράγματα μέχρι στιγμής... η απάντηση είναι πιθανότατα, ναι.”

CAPITAL.GR

No comments:

Share |