Wednesday, March 4, 2009

ΗΠΑ: Αύξηση ποσοστού κατοικιών με αρνητική αξία στο 20%

ΗΠΑ: Αύξηση ποσοστού κατοικιών με αρνητική αξία στο 20%


Ένας στους πέντε ιδιοκτήτες κατοικίας με στεγαστικό δάνειο χρωστούν στις τράπεζες περισσότερα από την αξία των σπιτιών τους, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι τιμές κατοικιών αρχίζουν να μειώνονται και σε περιοχές που μέχρι τώρα είχαν αποφύγει τις χειρότερες συνέπειες της κρίσης.

Σύμφωνα με μελέτη της First American CoreLogic, περίπου 8,31 εκατ. ιδιοκτησίες είχαν αρνητική αξία στο τέλος του έτους, 9% περισσότερες από τις 7,63 εκατ. στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στο ίδιο διάστημα το ποσοστό των δανειζομένων που χρωστούν περισσότερα από την αξία της κατοικίας τους αυξήθηκε στο 20% από το 18%.

Η μελέτη καλύπτει 43 πολιτείες των ΗΠΑ και την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τη μελέτη, το παραπάνω φαινόμενο αρχίζει να εξαπλώνεται και σε σχετικά “υγιείς” περιοχές, σημάδι της διεύρυνσης της οικονομικής επιβράδυνσης.

“Καθώς περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, θα είναι περισσότερο δύσκολο να διατηρήσουμε τα επίπεδα τιμών των κατοικιών και ιδιοκατοίκησης, και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που οδηγεί τις τιμές προς τα κάτω στα περισσότερα μέρη της χώρας,” αναφέρει η καθηγήτρια τραπεζικής στο Πανεπιστήμιο του Ουαϊόμινγκ, Sherrill Shaffer.

Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ, από το 68% των ενηλίκων που είναι ιδιοκτήτες τις κατοικίας τους περίπου τα δύο τρίτα έχουν στεγαστικό δάνειο. Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν η ανεργία να ανέλθει στο 9% πριν η κρίση φτάσει στο τέλος της.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |