Wednesday, March 4, 2009

Εurobank: Στα 652 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη

Εurobank: Στα 652 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη


Στα 652 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Eurobank, έναντι 815 εκατ. ευρώ το 2007.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εξαιρουμένων των πρόσθετων προληπτικών προβλέψεων, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 836 εκατ. ευρώ το 2008. Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα στο εξωτερικό, με τα καθαρά κέρδη από τη «Νέα Ευρώπη» να ανέρχονται σε 137 εκατ. ευρώ, από 73 εκατ. το 2007, συνεισφέροντας κατά 21% στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου, έναντι 8,9% το 2007.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη του ομίλου ο κ. Νίκος Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank δήλωσε: «Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία ο Όμιλος Eurobank EFG διατηρεί ισχυρή κεφαλαιακή βάση – ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 12,4% - και ενισχυμένη ρευστότητα. Ταυτόχρονα αξιοποιεί την κερδοφορία του και δημιουργεί ένα απόθεμα πρόσθετων προβλέψεων για ενδεχόμενους μελλοντικούς κινδύνους ύψους €240εκ., θωρακίζοντας έτσι ακόμα καλύτερα τον ισολογισμό. Προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας προ προβλέψεων, ο αυστηρότερος έλεγχος των κινδύνων, η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα. Με αίσθημα ευθύνης ο Όμιλος Eurobank EFG στηρίζει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική συγκυρία, επιδεικνύοντας κατανόηση και ευελιξία, και καλλιεργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες του. Παράλληλα, συνεχίζει να συνδράμει στη σταθεροποίηση των οικονομιών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των οποίων οι προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και σύγκλισης με τις υπόλοιπες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης παραμένουν θετικές.»

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η πρωτοφανής κρίση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η διεθνής οικονομική ύφεση είχαν άμεσο αντίκτυπο στις τραπεζικές δραστηριότητες τη χρονιά που μας πέρασε. Όπως ήταν φυσικό, τα αποτελέσματα του Ομίλου Eurobank EFG, όπως και των λοιπών τραπεζών παγκοσμίως, επηρεάστηκαν αρνητικά από μία σειρά παραγόντων, όπως η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης των οικονομιών, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, η αύξηση του κόστους καταθέσεων και του περιθωρίου πιστωτικού κινδύνου, η δυσλειτουργία των αγορών χρήματος και η παρατεταμένη πτώση των χρηματιστηρίων.

Ταυτόχρονα τονίζεται ότι στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία ο Όμιλος Eurobank EFG έχει τη στήριξη του βασικού του μετόχου, ο οποίος εκφράζει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του για τις προοπτικές της Τράπεζας, αυξάνοντας σταδιακά τη συμμετοχή του κατά 2,5% από τις αρχές του φθινοπώρου.

Αναλυτικά και όσον αφορά τα μεγέθη, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

* Αύξηση Καταθέσεων Πελατών κατά 26,3% σε 45,7 δισ. ευρώ

* Αύξηση Χορηγήσεων κατά 22,4% σε 57,1 δισ. ευρώ - Ενίσχυση υπολοίπων δανείων προς ελληνικές επιχειρήσεις άνω των 900 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο

* Βελτίωση του δείκτη Χορηγήσεων προς Καταθέσεις στο 122%

* Ισχυρή Κεφαλαιακή Επάρκεια 10,4% - Περαιτέρω βελτίωση σε 12,4% μετά την έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου ύψους €950εκ.

* Δημιουργία αποθέματος πρόσθετων - πέραν των κανονικών - προβλέψεων 240 εκατ. ευρώ το Δ’ τρίμηνο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μελλοντικών κινδύνων με παράλληλη μείωση των κερδών του Δ’ τριμήνου σε 5,1 εκατ. ευρώ

* Καθαρά Κέρδη Ομίλου 652 εκατ. ευρώ (-20% έναντι του 2007) ή 836 εκατ. ευρώ εξαιρουμένων των πρόσθετων προβλέψεων

* Θετική συνεισφορά της «Νέας Ευρώπης» στα συνολικά κέρδη του Ομίλου κατά 137 εκατ. ευρώ

* Αύξηση Εσόδων κατά 16,4% – Συγκράτηση Δαπανών (+3,1% το Δ’ τρίμηνο)

* Αύξηση κερδών προ προβλέψεων κατά 6% σε 1,6 δισ. ευρώ

Σημειώνεται πως με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, δεν επιτρέπεται στις ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας» η διανομή μερίσματος με μετρητά προς τους μετόχους τους. Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, η Τράπεζα δεν θα διανείμει μέρισμα με μετρητά.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |