Wednesday, March 4, 2009

Σανίδα σωτηρίας σε όποιο κράτος της Ευρωζώνης κινδυνέψει

Σανίδα σωτηρίας σε όποιο κράτος της Ευρωζώνης κινδυνέψει


Χείρα βοηθείας είναι αποφασισμένη να τείνει η ΕΕ σε περίπτωση που κάποιο από τα μέλη της κινδυνεύσει να θεωρηθεί αφερέγγυο, σύμφωνα με σημερινή διαβεβαίωση του Μανουέλ Μπαρόζο.

«Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες. Παρακολουθούμε την κατάσταση εντός και εκτός της ευρωζώνης και είμαι βέβαιος ότι είμαστε σε θέση να αντεπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στους δημοσιογράφους.

«Εάν υπάρξει πρόβλημα εντός της ευρωζώνης, έχουμε τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε –δεν πρόκειται όμως να προβώ σε εικασίες για το χρόνο, το χρόνο και τις χώρες που ενδεχομένως να εμπλακούν γιατί μπορεί να επηρεαστούν οι αγορές. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε σχόλια», προσέθεσε.

Δηλώσεις Μανουέλ Μπαρόζο

«Πιστεύω ότι έχουμε στη διάθεσή μας τα απαραίτητα μέτρα για να ανταπεξέλθουμε σε μια κατάσταση σαν αυτή που περιγράψατε», απάντησε ο Μπαρόζο σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα διάσωσης ενός κράτους τους ευρωζώνης που απειλείται με πτώχευση.

Νέο σύστημα εποπτείας

Εσπευσμένα μέτρα για την αναθεώρηση του συστήματος εποπτείας των αγορών έλαβε σήμερα στη σύνοδο των Βρυξελλών η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ανακοίνωσε σχέδιο σύστασης ειδικών υπηρεσιών για την παρακολούθηση του οικονομικού κινδύνου και τη συντονισμένη εποπτεία των τραπεζών.

Η έναρξη λειτουργίας των νέων εποπτικών αρχών έχει προγραμματιστεί για το 2010, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλες. Το σχέδιο έχει συντομευθεί κατά δύο έτη σε σύγκριση με την πρόταση που είχε κατατεθεί από συμβούλους την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την ύφεση που μαστίζει την ευρωζώνη λαμβάνοντας άμεσα μέτρα.


«Εάν δεν το κάνουμε τώρα, δεν θα το κάνουμε ποτέ» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μανουέλ Μπαρόζο. «Η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος είναι το αλεξίπτωτο που θα προσγειώσει ομαλά την οικονομία σε συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.


Η πρόταση που κατατέθηκε προβλέπει τη σύσταση μιας επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν διοικητές κεντρικών τραπεζών και εκπρόσωποι των εποπτικών αρχών και η οποία θα συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα διαθέτει μια δεξαμενή πληροφοριών αναφορικά με τους κινδύνους που εμπεριέχονται στο χρηματοοικονομικό σύστημα των κρατών.


Το σχέδιο, εφόσον επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες τον Ιούνιο, αναμένεται να εκχωρήσει μεγαλύτερες αρμοδιότητες στις κεντρικές εποπτικές επιτροπές με σκοπό την κατάρτιση κατευθυντήριων οδηγιών προς τους εθνικούς εποπτικούς φορείς για την παρακολούθηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των ασφαλιστικών και χρηματιστηριακών εταιρειών.


«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση σε περίπτωση σύστασης μιας ενιαίας εποπτικής αρχής στην ΕΕ με στόχο την εποπτεία των επιχειρήσεων», εξήγησε ο Μπαρόζο.


Η επιτροπή αναμένεται να καταθέσει προτάσεις παγκόσμιας συνεργασίας σε επίπεδο εποπτείας στη σύνοδο κορυφής των 20 μεγαλύτερων κρατών του κόσμου που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα στο Λονδίνο.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |