Wednesday, December 1, 2010

Πορτογαλία: Άνω του 5% η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων


Πορτογαλία: Άνω του 5% η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων

Απόδοση άνω του 5% αναγκάστηκε να πληρώσει η Πορτογαλία στη σημερινή δημοπρασία εντόκων, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως το premium που πρέπει να καταβάλλει η χώρα της Ιβηρικής πλέον είναι απαγορευτικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πορτογαλικός ΟΔΔΗΧ άντλησε 500 εκατ. ευρώ πουλώντας έντοκα γραμμάτια 52 εβδομάδων και καταβάλλοντας μέση απόδοση 5,281% (0,47% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία που είχε λάβει χώρα στις 17 Νοεμβρίου), με βαθμό υπερκάλυψης 2,5.

Ήδη πριν τη δημοπρασία, τα έντοκα ετήσιας διάρκειας της χώρας διαπραγματεύονταν στη δευτερογενή αγορά με αποδόσεις άνω του 5%, με την Commerzbank να σημειώνει πως πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Πορτογαλία να αντλήσει χρήματα από την αγορά με βιώσιμα επιτόκια.

Πάντως, ο Jan Von Gerich της Nordea σημειώνει πως παρά τα αλμυρά επιτόκια, το σημαντικό είναι πως η δημοπρασία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, εν μέρει και χάρη στις φήμες πως αύριο η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μεγάλης έκτασης.

Ωστόσο, αν αυτό δε συμβεί, «τότε τα spread πιθανότατα θα εκτοξευθούν και πάλι,» προειδοποιεί, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.



source: capital.gr

No comments:

Share |