Friday, October 24, 2008

ΗΠΑ: Σχέδια Paulson για αγορά μεριδίων σε περιφερειακές τράπεζες

ΗΠΑ: Σχέδια Paulson για αγορά μεριδίων σε περιφερειακές τράπεζες

ΕΤΟΙΜΟΣ για αγορά μεριδίων σε περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ είναι ο υπουργός Οικονομίας, Henry Paulson, καθώς επιδιώκει να ανατρέψει το κλίμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα νοικοκυριά, σύμφωνα με άνθρωπο που ενημερώθηκε σχετικά, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

O υπουργός ενδέχεται να ανακοινώσει το νωρίτερο σήμερα τα σχέδιά του, σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο που ενημερώθηκε από τραπεζίτες και αξιωματούχους του υπουργείου, το οποίο προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οι αγορές μεριδίων σε τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ θα είναι ο δεύτερος γύρος του προγράμματος ύψους 250 δισ. δολ. για τη διοχέτευση κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα μετά από τη διοχέτευση 125 δισ. δολ. προς εννέα μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.

Οι περιφερειακές τράπεζες, που υποφέρουν ήδη από την συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών, πλήττονται τώρα από την αύξηση των ανεξόφλητων δόσεων δανείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση και η ανεργία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών. Οι 19 μετοχές που αποτελούν τον Standard & Poor's 500 Banks Index έχασαν πέρυσι το ήμισυ της αξίας τους.

Η απόφαση για αγορά μεριδίων σε περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα λαμβάνεται μετά την ανακοίνωση υψηλότερων ζημιών από τις μεσαίου μεγέθους αμερικανικές τράπεζες. Η National City Corp. η μεγαλύτερη δανείστρια του Οχάϊο, ανακοίνωσε στις 21 Οκτωβρίου μεγαλύτερες ζημίες εξ αιτίας των ενυπόθηκων δανείων, αλλά και τα σχέδιά της να προχωρήσει σε 4.000 απολύσεις. Το τρίτο τρίμηνο οι ζημίες της τράπεζες διευρύνθηκαν στα 729 εκατ. δολ. από 19 εκατ. δολ. το προηγούμενο έτος.

Η SunTrust Banks Inc., η μεγαλύτερη δανείστρια της πολιτείας της Τζώρτζια, ανακοίνωσε χθες 26% μείωση των κερδών της για το τρίτο τρίμηνο. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε την πώληση προνομιούχων μετοχών στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας ύψους από 1,6 έως 4,9 δισ. δολ., σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, James Wells, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Το ενδιαφέρον του Paulson επικεντρώνεται τώρα στη χρηματοδότηση τραπεζών. Την εβδομάδα που πέρασε ο υπουργός συμφώνησε στην αγορά μεριδίων σε εννέα τραπεζικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Citigroup Inc., της Morgan Stanley και της Bank of America Corp.

Πριν από τρεις εβδομάδες το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης που κατέθεσε ο υπουργός για τις τράπεζες ύψους 700 δισ. δολ. εξουσιοδοτώντας τον να αγοράσει και να εγγυηθεί για τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονομίας των ΗΠΑ.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |