Friday, October 24, 2008

Κοντά στα 64 δολάρια το αργό-Στο 11% η εβδομαδιαία πτώση

Κοντά στα 64 δολάρια το αργό-Στο 11% η εβδομαδιαία πτώση

Στην πρώτη μείωση της ημερήσιας παραγωγής μετά από δύο χρόνια συμφώνησαν σήμερα οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ σε μια προσπάθεια να βάλουν «φρένο» στην πτώση των τιμών του πετρελαίου. Οι υπουργοί πετρελαίου των 13 χωρών που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ αποφάσισαν να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή «μαύρου χρυσού» κατά 1,5 εκατ. βαρέλια, αρχής γενομένης από το Νοέμβριο. Παρόλα αυτά, τίποτα δε σταμάτησε την πτωτική πορεία του αργού που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου, και από ότι φαίνεται δεν θα σταματήσει αμεσα. Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 5,4% στα 64,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο του μπρεντ κινήθηκε πτωτικά κατά 8,15% στην αγορά του Λονδίνου κλείνοντας στα 60,31 δολάρια. Σε επίπεδο εβδομάδας το αργό σημείωσε απώλειες της τάξεως του 11,1%, αμεσα επηρεασμένο από το ράλι ανόδου που πραγματοποιεί το δολάριο.

Η συνάντηση που έγινε σήμερα στη Βιέννη ήταν αρκετά σύντομη, σημείωσε ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. «Ακόμη μία μείωση είναι πιθανή το Δεκέμβριο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός πετρελαίου του Κατάρ.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 57% από το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων των βαρέλι που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο. Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας προέβη στις 10 Οκτωβρίου στην εκτίμηση ότι η ζήτηση στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες θα μειωθεί κατά 2,2% αυτή τη χρονιά.

REPORTER.GR

No comments:

Share |