Friday, October 24, 2008

ΥΠΟΙΚ: SOS για τουρισμό και ακίνητα

ΥΠΟΙΚ: SOS για τουρισμό και ακίνητα


Καμπανάκι κινδύνου σήμανε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, για την πορεία του τουριστικού και οικοδομικού κλάδου. Μιλώντας ψες βράδυ στην εκπομπή «Προεκτάσεις» της κρατικής τηλεόρασης, υπό το στίγμα της εσπευσμένης αρνητικής αναθεώρησης των προβλέψεων που περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό δύο μόλις βδομάδες μετά την κατάθεση του, ο υπουργός σημείωσε ότι η διεθνής οικονομική κρίση άρχισε να επηρεάζει τη δραστηριότητα τόσο στον κλάδο ακινήτων, λόγω μείωσης της εξωγενούς ζήτησης και των επενδύσεων, αλλά και του τουρισμού.

Όσον αφορά την οικοδομική βιομηχανία, επεσήμανε ότι η κρίση διαφαίνεται από τις μειώσεις των πολεοδομικών αδειών φέτος και από τη μείωση των εσόδων από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών. Για την τουριστική βιομηχανία είπε ότι η μείωση στις κρατήσεις από τη βρετανική αγορά για το 2009 ανέρχεται στο ανησυχητικό 20%.

Αν και όπως είπε οι κρατήσεις τουριστών δεν είναι πάντοτε ενδεικτικές των κρατήσεων, αναφέρθηκε σε κάποια μέτρα τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει για να στηρίξει την τουριστική βιομηχανία.

Μεταξύ αυτών, όπως είπε, ενδέχεται να είναι ένα σημαντικά αυξημένο κονδύλι για διαφήμιση από τον ΚΟΤ, επιχορηγημένες πτήσεις κάποιας μορφής από τρίτες χώρες, οικονομικά πολεοδομικά κίνητρα σε κάποια ξενοδοχεία και πιθανόν επιχορηγημένα δάνεια αφού το επιτρέψει η ΕΕ.

«Άρα μιλούμε για ένα πιθανόν πακέτο μέτρων το οποίο θα ευκολύνει τη ζωή των ξενοδόχων μας». Τα μέτρα, πρόσθεσε επίσης ο κ. Σταυράκης, θα συζητηθούν και με τον αρμόδιο υπουργό για τον τουρισμό, τον υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη.

Ο κ. Σταυράκης επεσήμανε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί αυτό το ποσοστό μείωσης από άλλες αγορές κυρίως όμως από τη Ρωσία. Ενδεικτικά ανέφερε μάλιστα ότι, «σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο μέσος Ρώσος ξοδεύει 50% περισσότερο από το μέσο Βρετανό τουρίστα, χρειάζεσαι μόνο δύο Ρώσους για να καλύψουν το κενό τριών Βρετανών».

Απόμακρη η όποια παρέμβαση για τράπεζες

Όσον αφορά τη στήριξη των τραπεζών, ο κ. Σταυράκης εξήγησε ότι στην απίθανη και πολύ απομακρυσμένη περίπτωση που οποιαδήποτε κυπριακή τράπεζα χρειαστεί στήριξη τότε η κυβέρνηση είναι σε θέση να τη στηρίξει με δύο τρόπους:

-Η κυβέρνηση δεσμεύεται να στηρίξει οποιαδήποτε κυπριακή τράπεζα ή συνεργατικό παρουσίαση πρόβλημα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στην απίθανη περίπτωση που μια τράπεζα παρουσιάσει πρόβλημα η κυβέρνηση θα επενδύσει ένα σημαντικό ποσό στο κεφάλαιο της τράπεζας και βασικά σχεδόν κρατικοποιώντας προσωρινά την τράπεζα επανέρχεται η εμπιστοσύνη στους πελάτες της.

-Σε συναίνεση με τις τράπεζες και τα συνεργατικά θα αυξηθεί το σχέδιο προστασίας των καταθέσεων από €20 χιλ. στις €100 χιλ., ακολουθώντας σε βασικές γραμμές το ίδιο μοντέλο με την Ελλάδα ανά άτομο, και ανά λογαριασμό ανά τράπεζα.

Όπως επίσης εξήγησε ο κ. Σταυράκης, τα κεφάλαια για στήριξη τραπεζών εάν και εφόσον χρειαστούν θα αντληθούν από τα κεφάλαια που έχουν εξοικονομηθεί από τη μείωση του δημόσιου χρέους.

«Το δημόσιο χρέος το 2008 έχει μειωθεί από περίπου 60% τέλος του 2007 σε 49% τέλος του 2008», αναφερόμενος στη λογιστική διαφοροποίηση του χρέους για τεχνικούς λόγους (sinking funds). «Η μείωση αυτή κατά 11 μονάδες», σημείωσε, «σε ένα ΑΕΠ €17 δισ. μας δίνει μια δυνητική εξοικονόμηση που πλησιάζει τα €2 δισ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό που αν χρειαστεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετώπιση τη θεωρητική τραπεζική κρίση ή και επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία».

Αυτό, πρόσθεσε, θέτει την Κύπρο σε μια πολύ ευνοϊκή θέση. «Η σημαντική μείωση στο δημόσιο χρέος μας δίνει μια μεγάλη δυνατότητα δανεισμού από τις ξένες αγορές εάν χρειαστεί για να καλύψουμε το κενό για να στηρίξουμε δύο και τρεις τράπεζες».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |