Wednesday, June 25, 2008

Ο «πάτος» περνά από τα ακίνητα

Ο «πάτος» περνά από τα ακίνητα

Ολοένα και πληθαίνουν τα σύννεφα για την πορεία της αγοράς ακινήτων, καθώς ενισχύονται οι δημόσιες εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο «ουσιαστικής διόρθωσης» στις τιμές. Αν και το χρηματιστήριο έχει ήδη χάσει το 40% ή €8 δισ. από την αρχή του έτους, υπάρχει η εκτίμηση ότι το ΧΑΚ δεν έχει προεξοφλήσει πιθανή διόρθωση στον κλάδο ακινήτων και τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια διόρθωση στις τιμές χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Στην Κύπρο δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την πορεία των τιμών ακινήτων. Όλες οι ενδείξεις, όμως, δείχνουν πως υπάρχει απότομη μείωση στη δραστηριότητα στον κλάδο, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 40%. Η κάμψη της δραστηριότητας οφείλεται στην ευρύτερη κρίση που υπάρχει στις αγορές, αλλά και στη δραστική μείωση της ζήτησης από τη Βρετανική αγορά, λόγω της υποτίμησης της στερλίνας και της οικονομικής κρίσης που υπάρχει εκεί.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως της δραστηριότητας στον κλάδο οι τιμές δεν θα πέσουν. Στη χείριστη περίπτωση, οι τιμές των ακινήτων θα σταθεροποιηθούν, υποστηρίζουν, καθώς επικρατεί ευρέως η εντύπωση μεταξύ παραγόντων του κλάδου ότι «τα ακίνητα στην Κύπρο δεν έχασαν ποτέ από την αξία τους τις τελευταίες δεκαετίες».

Σε επιχειρηματικούς κύκλους, όμως, υπάρχει μεγαλύτερος σκεπτικισμός για το θέμα, καθώς υπάρχει η εμπειρία της Ισπανίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών όπου υπάρχει σήμερα κρίση στα ακίνητα.

«Σε περίπτωση που υπάρξει μια πολύ σοβαρή επιβράδυνση της οικονομίας και η αγορά ακινήτων περάσει μέσα από μια ουσιαστική διόρθωση, οι τιμές των μετοχών μάλλον θα υποχωρήσουν περαιτέρω», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοσίων Εταιρειών Κύπρου Πιερής Θεοδώρου. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, το κατά πόσον η χρηματιστηριακή αγορά έχει βρει «πάτο» ή όχι εξαρτάται, όχι μόνο από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και από τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις. Ο πρόεδρος των δημοσίων εταιρειών πιστεύει πως ένας από τους λόγους που το ΧΑΚ έχασε πολύ περισσότερο από ότι το ΧΑΑ είναι γιατί η υπερθέρμανση στην αγορά ακινήτων αυξάνει τον κίνδυνο για τον κλάδο.

Για τις τράπεζες η πορεία των ακινήτων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς καθορίζει τα επίπεδα των προβλέψεων για επισφάλειες που περιλαμβάνουν στους λογαριασμούς τους. Επειδή οι πλείστες εξασφαλίσεις τους είναι σε ακίνητα, πιθανή υποχώρηση των τιμών θα εκθέσει τις τράπεζες σε μεγαλύτερες επισφάλειες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, για τις τράπεζες είναι ότι οι εξασφαλίσεις τους σε ακίνητα δεν είναι ρευστοποιήσιμες αφού, όπως είναι γνωστό, χρειάζονται 7 - 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκποίησης μέσω δικαστηρίων. «Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, ότι η δικαιοσύνη αργεί», ανέφερε στη StockWatch κρατικός αξιωματούχος. «Πώς είναι δυνατόν να είναι εξασφαλισμένο κάτι που παίρνει 10 χρόνια για να ρευστοποιηθεί;», σημείωσε.

Η Κεντρική Τράπεζα διαμηνύει ότι παρακολουθεί αδιαλείπτως τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και ότι δεν παρουσιάζεται οιοδήποτε πρόβλημα με επισφάλειες. Τα τελευταία χρόνια, η εποπτική αρχή προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους των δανειστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, βασιζόμενη, κυρίως, στις εκθέσεις των εσωτερικών τους ελεγκτών για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |