Monday, July 12, 2010

Το μυστικό σχέδιο της Μέρκελ για ελεγχόμενη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη


Το μυστικό σχέδιο της Μέρκελ για ελεγχόμενη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη

Φοβούμενη την διαρκή επιβάρυνση στους Γερμανούς φορολογούμενους, η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σύνολο κανόνων για ελεγχόμενη χρεοκοπία στις χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Del Spiegel. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα αναλαμβάνουν ένα μέρος του οικονομικού βάρους και οι αδύναμες χώρες θα αναγκάζοτναι να εγκαταλείψουν μέρος της «κυριαρχίας» τους. Το σχέδιο αυτό βέβαια είναι εγγυημένο ότι θα συναντήσει ισχυρή αντίσταση, ωστόσο βρίσκεται στα σκαριά και μάλιστα κάτω από άκρα μυστικότητα…
Οπως γράφει το γερμανικό περιοδικό,ως φυσικός και ως θαυμαστής της… Βαβαρής νοικοκυράς, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), επιδιώκει να θεσπίσει δεσμευτικούς κανόνες, εν μέσω του χάους της οικονομικής και νομισματικής κρίσης. Η επιθυμία της αυτή ενισχύθηκε πρόσφατα, όταν η προοπτική της Ελλάδας να καταρρεύσει λόγω του βουνού του χρέους της, προκάλεσε αναταραχές στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση.

Η πρώτη εθνική χρεοκοπία σε ευρωπαϊκό έδαφος των τελευταίων δεκαετιών εμποδίστηκε επειδή οι υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ έσπευσαν να βοηθήσουν με δισεκατομμύρια σε δάνεια και σε εγγυήσεις δανείων. Η καγκελάριος, αποφασισμένη να μην επιτρέψει την ελληνική πανωλεθρία να επαναληφθεί αλλού, πρότεινε τη θέσπιση μιας διαδικασίας για την εξασφάλιση «ομαλής ή ελεγχόμενης εθνικής πτωχεύσης». Η Γερμανίδα καγκελάριος ήλπίζε ότι το σχέδιο θα δημιουργούσε ένα σημαντικό κίνητρο για τα μέλη της ευρωζώνης να κρατούν τους προϋπολογισμούς τους υπό έλεγχο.

Ο Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, σε πλήρη συμφωνία με την Μέρκελ, δήλωσε: "Πρέπει να σκεφτούμε πώς, σε μια ακραία κατάσταση, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να καταστούν αφερέγγυα κατά εύρυθμο τρόπο, χωρίς να απειλειθεί η Ευρωζώνη στο σύνολό της."

Σύμφωνα με το Del Spiegel, οι δύο αυτοί πολιτικοί ανέλαβαν σε ένα τεράστιο έργο. Αισθάνονται ότι το μέλλον του ευρώ είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο, παρά την παροχή της έκτακτης ανάγκης των 750 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης. Με την έγκριση αυτού του μέτρου έκτακτης ανάγκης, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, συμπεριλαμβανομένων της Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Nicolas Sarkozy, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso και του Έλληνας Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, αγοράζουν μόνο χρόνο, τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να καταφέρουν να περιορίσουν τα ελλείμματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία θα πρέπει να αναδιαρθρώσει τον προϋπολογισμό της μέχρι το 2013 που «λήγει» το πακέτο διάσωσης .

Τα σημαντικά μέτρα ασφάλειας για την προστασία του κοινού νομίσματος τελικά δεν λειτουργούν. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο είχε ως στόχο να καταπνίξει τον υπερβολικοό δανεισμό του Δημοσίου, αποδείχθηκε μάλλον ανίκανο. Αρκετές αρχές της νομισματικής ένωσης αγνοήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του κανόνα που απαγορεύει στα κράτη μέλη να έρθουν σε βοήθεια άλλων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Μόνο με τα πολιτικά κόλπα αμφιβόλου νομιμότητας, οι χώρες της ευρωζώνης κατάφεραν να αποκρούσουν την κρίση βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, ούτε κατά διάνοια δεν έχει ξεπεραστεί. Οι γερμανοί φορολογούμενοι, για παράδειγμα, θα αντιμετωπίσουν τεράστια βάρη αν αποτύχουν τα σημερινά μέτρα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του πακέτου διάσωσης, η Γερμανία έχει υποσχεθεί μέχρι και 170 δις ευρώ.

Με τα σχέδιά της για την ελεγχόμενη χρεοκοπία, η Μέρκελ θέλει να καταργήσει αυτά τα προβλήματα στο εσωτερικό της νομισματικής ένωσης. Ελπίζει να υπάρξει μια διαδικασία βάσει της οποίας η πτωχευμένη χώρα θα μπορούσε να αναδιαρθρωθεί στο μέλλον. Θέλει, επίσης, για να εμποδίσει το πρόγραμμα διάσωσης να «παγιωθεί» και να αποτελέσει μία χρόνια απειλή για το γερμανικό προϋπολογισμό.

Η Μέρκελ, φυσικά, ανησυχεί ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια καταψήφηση του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης, γι αυτό και υπάρχει άκρα μυστικότητα γύρω από αυτά της τα σχέδια. Λιγότοερο από δώδεκα εμπειρογνώμονες από διαφόρους τομείς της κυβέρνησης γνωρίζουν το θέμα, όωπς αποκαλύπτει το Spiegel.

Στόχος της Μέρκελ είναι τα σχέδια αυτά να αποτελέσουν μία εξέλιξη και όχι μία εναλλακτική λύση για το πακέτο διάσωσης. Και η πρόοδος που έχει κάνει σε αυτά τα σχέδια είναι ήδη πολύ προχωρήμενη. Προκαταρκτικές εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών και Δικαιοσύνης, έχουν ήδη κυκλοφορήσει μάλιστα στην Καγκελαρία.

Εάν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια της Μέρκελ, οι τράπεζες και οι επενδυτές δεν θα είναι οι μόνοι που αναλάβουν το βάρος όταν οι χώρες της ζώνης του ευρώ αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες.

Η ίδιες οι υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει επίσης να προβούν σε σημαντικές θυσίες, και οι κυβερνήσεις τους πρέπει θα παραχωρήσουν μέρος της εξουσίας τους.

Σε μία προσπάθεια μάλιστα να περιγράψει τους στόχους μάις τέτοιας διαδικασίας, ο Σόιμπλε τόνισε: "Κάθε φορά που μια εταιρεία καταθέτει αίτηση πτώχευσης, οι πιστωτές της πρέπει να παραιτηθούν από ένα μέρος των απαιτήσεών τους. Το ίδιο πρέπει να ισχύει σε περιπτώσεις εθνικής χρεοκοπίας."

Η Μέρκελ αναμένει το σχέδιο αυτό να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα, τόσο για τους δανειστές όσο και για τους δανειολήπτες. Εάν οι τράπεζες και οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να προβλέψουν ότι δεν θα μπορούν να ανακτήσουν το σύνολο των επενδύσεών τους, θα είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τον δανεισμό χρημάτων σε ορισμένες χώρες.

Αυτές οι χώρες, με τη σειρά τους, θα αναγκαστούν να διατηρήσουν τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας, αν θέλουν να συνεχίσουν δανεισμό.

source: reporter.gr

No comments:

Share |