Wednesday, June 27, 2012

Υποβάθμιση τραπεζών από Fitch

Υποβάθμιση τραπεζών από Fitch

Σε υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch μετά την προχθεσινή υποβάθμιση της Κύπρου σε junk. Όπως ανακοίνωσε ο οίκος, τα μακροπρόθεσμα ratings και support ratings σε BB από BB+ Οι προοπτικές των ratings είναι σε αρνητικό πρόσημο. Ταυτόχρονα, τα ratings βιωσιμότητας της Τρ. Κύπρου και Ελληνικής υποβαθμίστηκαν σε CCC από B- και απομακρύνονται από το καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης αντανακλώντας την πεποίθηση του οίκου ότι περαιτέρω ανάγκες κεφαλαίου απαιτούνται εν όψει της συνέχισης των πιέσεων της ποιότητας ενεργητικού στην Ελλάδα και Κύπρο.

 To rating βιωσιμότητας της Λαϊκής επιβεβαιώθηκε στο f. Τα βραχυπρόθεσμα ratings και support ratings των τριών τραπεζών έχουν επιβεβαιωθεί και το rating watch negative έχει αφαιρεθεί από τις τράπεζες. Όπως τονίζεται, η υποβάθμιση των τραπεζών αντανακλά την πεποίθηση του οίκου ότι η δυνατότητα του κράτους να στηρίξει τις τράπεζες έχει αποδυναμωθεί μετά την υποβάθμιση της χώρας που προέκυψε από την επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού στην Ελλάδα και Κύπρο. Ο οίκος εκτιμά ότι η κυπριακή κυβέρνηση ενδεχομένως να χρειαστεί μέχρι €6 δισ. για στήριξη του τραπεζικού κλάδου, περιλαμβανομένων των €1,8 δισ. για τη στήριξη της Λαϊκής. Τονίζεται ότι οι εκτιμήσεις για τις σημαντικές ζημιές και κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών υπόκεινται σε αβεβαιότητα και είναι συντηρητικές.

Οι Fitch κρίνουν ότι η περαιτέρω αύξηση κεφαλαίου από τον ιδιωτικό τομέα είναι περιορισμένη και υποθέτει ότι η στήριξη είναι πιθανόν να προέλθει από το κράτος το οποίο θα χρειαστεί να αποταθεί στις διεθνείς αρχές, πιο πιθανόν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF/ ESM). Η δυνατότητα του κράτους να στηρίξει τις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες παραμένει ισχυρή κατά την άποψή των Fitch, παρά τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση που θα συνεπαγόταν για τη χώρα.

Υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την άποψη του οίκου στο θέμα αυτό. Πρώτον, το τραπεζικό σύστημα είναι ένα σημαντικό μέρος της κυπριακής οικονομίας και, δεύτερον, υπάρχει ένα μικρό ποσό των ομολογιακών δανείων και χρέους μειωμένης εξασφάλισης των τραπεζών που μπορεί να απορροφήσει ζημίες. Οι κυπριακές τράπεζες χρηματοδοτούνται από τους καταθέτες και η συντριπτική πλειοψηφία είναι από την εγχώρια αγορά ή πελάτες Ελλάδας ή από μη κατοίκους. Κατά την άποψη των Fitch, οι κυπριακές αρχές δεν θα έχουν καμία όρεξη να αναγκάσουν τις απώλειες σε αυτούς τους καταθέτες. Το αρνητικό outlook καταδεικνύει ότι σε περίπτωση νέας υποβάθμισης της χώρας ή σε ενδεχόμενο μείωσης της δυνατότητας διεθνούς υποστήριξης, οι τράπεζες θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν περαιτέρω.

 Η υποβάθμιση των ratings βιωσιμότητας της Τρ. Κύπρου και Ελληνικής αντικατοπτρίζουν την πεποίθηση του οίκου ότι η ικανότητα των τραπεζών για τη συνέχιση της λειτουργίας χωρίς στήριξη είναι ιδιαίτερη ευάλωτη στις συνεχιζόμενες δυσμενείς συνθήκες στην Ελλάδα και Κύπρο. Κατά την άποψη του οργανισμού, αυτό θα επηρεάσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού και ενδέχεται να προσθέσει στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ο οίκος δεν αγνοεί τη δυνατότητα για την εξαιρετική εξωτερική βοήθεια κεφαλαίων από την BOCY και HB δεδομένης της ολοένα και περισσότερο περιορισμένης ικανότητας των τραπεζών να δημιουργήσουν κεφάλαια εσωτερικά, λόγω του δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος. Περισσότερη έκθεση στα δάνεια στην Ελλάδα έχει η Λαϊκή (49% των συνολικών δανείων τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012) και ακολουθεί η Τρ. Κύπρου με 34% και η Ελληνική με 17%.

Η έκθεση στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει μειωθεί σημαντικά μετά τις προβλέψεις του 2011 και κυμαίνεται μεταξύ €8 εκ. για την Ελληνική και €360 εκ. για τη Λαϊκή.Ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων της Τρ. Κύπρου βρισκόταν στ 8,5% τέλος του πρώτου τριμήνου και της Ελληνικής στο 8,3%. Αναφέρεται ότι η Τρ. Κύπρου είναι κάτω από τρομερή πίεση για συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχή; Τραπεζών για δείκτη ιδίων κεφαλαίων 9% μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012. Η τράπεζα έχει ενημερώσει την ΚΤ και το υπουργείο Οικονομικών ότι θα ζητήσει από το κράτος την προσωρινή στήριξη των κεφαλαίων της κατά €500 εκ. τα οποία αναμένεται να είναι υπό τη μορφή μη μετοχικών κεφαλαίων.

Το rating βιωσιμότητας της Τρ. Κύπρου αντανακλά επίσης την ηγετική θέση της τράπεζας στην εγχώρια αγορά και την υγιή χρηματοδοτική της δομή (δείκτης δανείων προς καταθέσεις 98% τέλος του πρώτου τριμήνου). Το rating βιωσιμότητας για την Ελληνική υποστηρίζεται από τη σχετικά μικρότερη έκθεση στην Ελλάδα και το υγιές χρηματοδοτικό προφίλ (δείκτης δανείων προς καταθέσεις 77% τέλος του 2011), παρά τη σχετικά πιο αδύναμη ποιότητα ενεργητικού στην Ελλάδα και τη μεγαλύτερη εξάρτηση από καταθέσεις μη κατοίκων Κύπρου. Για τη Λαϊκή, το rating βιωσιμότητας αντανακλά την αποτυχία της τράπεζας κάτω από τους ορισμούς των Fitch. Το rating θα διατηρηθεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μέχρι την επανάκτηση του κεφαλαίου ης που θα προέλθει από το κράτος. Επίσης, αντανακλά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τράπεζα και τα αδύναμη θεμελιώδη της.

source: stockwatch.com.cy
Share |