Wednesday, June 27, 2012

Τρίπτυχο Eurogroup-IMF για στήριξη της Κύπρου

Τρίπτυχο Eurogroup-IMF για στήριξη της Κύπρου

 Αναδιάρθρωση και σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα, δημοσιονομική εξυγίανση και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα θα καλύπτει το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα το Eurogroup. Η ανακοίνωση του Eurogroup καλωσορίζει το αίτημα της Κύπρου για στήριξη, σταχυολογώντας παράλληλα τις παραμέτρους του «ολοκληρωμένου» προγράμματος που θα επεξεργαστούν οι ευρωπαίοι εταίροι για στήριξη της Κύπρου.

 Το Eurogroup αποκαλύπτει, πάντως, ότι η Κύπρος ζήτησε στήριξη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα. Το πρόγραμμα, αναφέρει το Eurogroup θα στηριχθεί σε μέτρα που έλαβε ήδη η Κύπρος και σε νέα μέτρα που θα αποφασιστούν για ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Eurogroup καλωσορίζει το αίτημα των κυπριακών αρχών για οικονομική ενίσχυση από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εν όψει των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα οφείλονται κυρίως στις δυσκολίες στον τραπεζικό τομέα αλλά σημειώνει και την παρουσία μακροοικονομικών ανισορροπιών. Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι ένα πρόγραμμα προσαρμογής φαίνεται δικαιολογημένο και σε αυτό το στάδιο, εξετάζει το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί θετικά.

 Το Eurogroup χαιρετίζει επίσης στην ανακοίνωση το αίτημα της Κύπρου για οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ – αίτημα που δεν ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το κράτος. Οι Υπουργοί καλούν την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τις κυπριακές αρχές και του ΔΝΤ, να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών αναγκών και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, υπό το φως του πολύ δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις από τις αναταραχές της αγοράς. Η οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προσαρμογής, με βάση τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τις κυπριακές αρχές και τις συστάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Μαΐου. Το πρόγραμμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, με τις κυπριακές αρχές και το ΔΝΤ.
Μετά από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί με τις κυπριακές αρχές, το πρόγραμμα θα εγκριθεί από το Eurogroup, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες, με βάση την αξιολόγηση από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τις προϋποθέσεις που πρέπει να συνοδεύουν τη βοήθεια. Το Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα αντιμετωπίζει τις οικονομικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις της οικονομίας με αποφασιστικό τρόπο και θα επιτρέψει την επάνοδο της Κύπρου σε μια διατηρήσιμη πορεία ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε: - Φιλόδοξα μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα με την αντιμετώπιση των αναμενόμενων ελλειμμάτων του κεφαλαίου και τη διατήρηση της ευρωστίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης και της συρρίκνωσης, όπου χρειάζεται. - Αποφασιστική δράση για την εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής και της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης. - Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αειφόρου και ισόρροπης ανάπτυξης, επιτρέποντας την αποκλιμάκωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Η οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται από το EFSF ή το ESM βάσει των χρηματοδοτικών εργαλείων. Το Eurogroup προσβλέπει σε μια ταχεία απάντηση από το ΔΝΤ προς την αίτηση της Κύπρου μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εσωτερικών διαδικασιών του. Το Eurogroup ενέκρινε επίσης την παραχώρηση μέχρι €100 δις για τον ισπανικό χρηματοοικονομικών κλάδων, αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν από πιο ενδελεχείς ελέγχους.



source: stockwatch.com.cy
Share |