Tuesday, September 30, 2008

Μπους: Το σχέδιο διάσωσης δεν έχει ακόμη ''πεθάνει''

Μπους: Το σχέδιο διάσωσης δεν έχει ακόμη ''πεθάνει''

Επαναλαμβάνοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο σημείο ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στο πλαίσιο έκτακτου διαγγέλματός του κάλεσε το Κογκρέσο να δράσει άμεσα με τις απαραίτητες νομοθετικές αποφάσεις για να επέλθει η σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Διαβεβαιώνω τους πολίτες μας και τους πολίτες όλου του κόσμου ότι αυτό δεν είναι το τέλος του σχεδίου διάσωσης», διαβεβαίωσε ο κ. Μπους αναφορικά με την απόρριψη του σχεδίου από τη Βουλή. «Αντιλαμβάνομαι ότι η ψήφος του Κογκρέσου είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Η αλήθεια όμως είναι ότι διανύουμε μια έκτακτη περίοδο και οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαιτέρως επώδυνες και μακροχρόνιες εάν δε δράσουμε άμεσα», προειδοποίησε.


«Σανίδα σωτηρίας» αναζητά τώρα ο Χένρι Πόλσον

Και εις αύριον τα σπουδαία...Την Τετάρτη θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τη διάσωση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μετά την απόρριψη του σχεδίου του υπουργού Οικονομίας Χένρι Πόλσον η Βουλή των Αντιπροσώπων, θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο και θα συζητήσεις βελτιώσεις και αλλαγές, χωρίς να είναι σίγουρο πλέον ότι θα επέλθει διακομματική συμφωνία. Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε χθες ότι θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην κατάρτιση νέου σχεδίου για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζοτζ Μπους για το σχέδιο διάσωσης στις 15:45 ώρα Ελλάδας. Ο Μπους εξέφρασε χθες την απογοήτευσή του για την απόρριψη του σχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλώνοντας, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Το σχέδιο για την διάσωση του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κλάδου, συνολικού ύψους 700 δισ. δολαρίων, δεν κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους ψήφους από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Συγκεκριμένα, 228 ψήφισαν "κατά" και 205 "υπερ". Ωστόσο, αποτελεί παράδοξο ότι το σχέδιο ψηφίστηκε από τους δημοκρατικούς (της αντιπολίτευσης) και όχι από τους ρεπουμπλικανούς. Από τους Δημοκρατικούς υπέρ του σχεδίου ψήφισαν 141 και κατά 94. Οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν 66 υπέρ, 132 κατά.

REPORTER.GR

No comments:

Share |