Monday, November 29, 2010

Παράταση για την αποπληρωμή των δανείων


Παράταση για την αποπληρωμή των δανείων

Οι αρχιτέκτονες του πακέτου διάσωσης για την Ιρλανδία συζητούν λεπτομέρειες του σχεδίου. Από αριστερά προς τα δεξιά ο Ευρωπαίος επίτροπος, Ολι Ρεν, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ν. Ρέιντερς, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Πολιτική συμφωνία που επιμηκύνει κατά έξι χρόνια την περίοδο αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ επιτεύχθηκε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικων των χωρών του ενιαίου νομίσματος στις Βρυξέλλες.

Η επιμήκυνση που αποφασίστηκε μετά από σχετική εισήγηση της Κομισιόν κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου η περίοδος αποπληρωμής να ευθυγραμμιστεί με εκείνη που αποφασίστηκε χθες για την Ιρλανδία.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο που εξέδωσε το Συμβούλιο, το Eurogroup θα εξετάσει τάχιστα την ανάγκη να ευθυγραμμιστεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας. Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών ECOFIN στις 7 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει το δάνειο μέχρι το Μάιο του 2021, αντί το Μαΐου του 2015 που προέβλεπε το Μνημόνιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα.

Εκείνο που θα πρέπει να διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες από την Κομισιόν είναι εάν η επιμήκυνση αφορά το σύνολο των 110 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας ή αφορά τις δόσεις που θα λάβει από εδώ και πέρα. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει ήδη σε δύο δόσεις το ποσό των 29 δισ. ευρώ, ενώ η τρίτη δόση που θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2011 ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ. Δηλαδή αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι εάν τα 38 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το 2015 ή εάν και αυτά θα επιμηκυνθούν μέχρι το 2021.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας παίρνει βαθιά ανάσα από τους εταίρους και το ΔΝΤ, προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει με μεγαλύτερη άνεση τα δάνεια.

Η Ελλάδα έφτασε σ' αυτή τη θετική εξέλιξη διότι οι εταίροι και το ΔΝΤ αποφάσισαν να δώσουν στην Ιρλανδία συνολικά 11 χρόνια, δηλαδή 4 περίοδος χάριτος και 7 χρόνια περίοδος αποπληρωμής. Η Ελλάδα τον περασμένο Μάιο είχε πάρει 5 χρόνια, εκ των οποίων τα δύο ήταν αποπληρωμής και τα τρία χάριτος.

Μνημόνιο 85 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία

Αναφορικά με την Ιρλανδία, η απόφαση προβλέπει ένα συνολικό πακέτο της τάξης των 85 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,5 δισ. ευρώ θα τα διαθέσουν οι ίδιοι οι Ιρλανδοί από το εθνικό ταμείο συντάξεων της χώρας. Τα υπόλοιπα θα δοθούν κατά 1/3 από τις χώρες της ευρωζώνης, 1/3 από το ΔΝΤ και 1/3 διμερή δάνεια από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία.

Σχετικά με το επιτόκια δανεισμού για την Ιρλανδία ο καθορισμός τους θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες, ώστε να συμπεριληφθούν στο πακέτο που θα υιοθετηθεί στις 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνεται στο 5,8% με 6,05% και θα κινείται πολύ κοντά στο ελληνικό, όπως επισήμαιναν πηγές από το οικονομικό επιτελείο του κ. Παπακωνσταντίνου.

Το δάνειο που έλαβε η Ιρλανδία συνοδεύεται από Μνημόνιο στο οποίο, όπως είπαν ο επίτροπος Ολι Ρεν και ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπάρχουν τρεις πυλώνες με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει το Δουβλίνο. Ο πρώτος αφορά την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος ώστε να καταστεί υγιές, ο δεύτερος είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και η τρίτος η πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο καθορισμός του επιτοκίου των ιρλανδικών δανείων είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων γιατί αρχικά η τρόικα καθόρισε το δάνειο στο 6,7%, αλλά το Δουβλίνο απείλησε ότι δεν πρόκειται να το δεχθεί.

Επιβεβαίωση συμβολής του ΔΝΤ

Την επιβεβαίωση ότι το ΔΝΤ θα συμβάλει στο πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας με 22,5 δισ. ευρώ έστειλε ο επικεφαλής του ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν από την Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι πρόκειται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού το Δεκέμβριο. «Η στρατηγική για το χρηματοοικονομικό σύστημα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: απομόχλευση και αναδιοργάνωση και άφθονη κεφαλαιακή ενίσχυση. Επίσης, η συρρίκνωση του μεγέθους του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του θα αρχίσουν ευθύς αμέσως», ανέφερε ο Ντομινίκ Στρος-Καν ο οποίος πιστεύει στην εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ιρλανδίας να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Από την πλευρά του, ο Ατζάι Τσόπρα, αξιωματούχος του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό τμήμα και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με το Δουβλίνο, δήλωσε ότι η Ιρλανδία θα χρειαστεί μία δεκαετία για να αποπληρώσει τα δάνεια του διεθνούς οργανισμού και η πρώτη αποπληρωμή δεν πρόκειται να αρχίσει ενωρίτερα από τεσσερισήμισι έτη. Προσέθεσε δε ότι το συνολικό πακέτο διάσωσης διασφαλίζει ότι η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές για μερικά έτη και ότι η χώρα μπορεί να λάβει δικές της αποφάσεις για φόρους και δαπάνες, αφού πρώτα όμως διαπραγματευθεί με την τρόικα.

Διαδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους του Δουβλίνου διαδηλώνοντας κατά του προγράμματος σκληρής λιτότητας της κυβέρνησης, με σύνθημα «οι περικοπές του προϋπολογισμού δεν είναι απαραίτητες και σώζουμε τις τράπεζες όχι όμως την Ιρλανδία». Σύμφωνα με την αστυνομία 50.000 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση, ενώ σύμφωνα με τη μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων στη χώρα, ICTU, οι διαδηλωτές έφθασαν τα 150.000 άτομα. Ωστόσο, δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εφημερίδα «Sunday Independent» έδειξε ότι το 57% σε σύνολο 500 ατόμων που συμμετείχαν τάσσονται υπέρ της στάσης πληρωμών του ιρλανδικού χρέους έναντι 43% που πιστεύουν το αντίθετο.

Το πακέτο

Το πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας παρέχει τη βάση για τη σταθεροποίηση της ιρλανδικής οικονομίας και συνδράμει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ.


Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν.

Κάουεν: Η καλύτερη συμφωνία

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του προγράμματος, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν ανέφερε ότι η χώρα του είναι υπεύθυνη και σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως την «καλύτερη» που μπορούσε να επιτύχει η Ιρλανδία. Σύμφωνα επίσης με τον πρωθυπουργό, το τετραετές πρόγραμμα λιτότητας του Δουβλίνου αποτελεί τη βάση για το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. και οιαδήποτε αλλαγή στο εν λόγω σχέδιο θα πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Αξιωματούχος μάλιστα από το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η συμφωνία δεν απαγορεύει στην Ιρλανδία να προσφύγει στις αγορές ομολόγων εάν οι συνθήκες αποδειχθούν κατάλληλες. Το επιτόκιο, που χαρακτηρίστηκε υψηλό από την Αντιπολίτευση, θα ποικίλει ανάλογα με την χρονική συγκυρία της δόσης και τις συνθήκες των αγορών και η χρηματοδότηση θα καταβάλλεται σε τριμηνιαία βάση.

Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. έδωσαν στην Ιρλανδία περιθώριο ενός επιπλέον έτους - δηλ. έως το 2015 αντί για 2014 - για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της στο 3%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το πακέτο που δόθηκε στην Ιρλανδία ήταν το αναμενόμενο με επίμαχο όμως σημείο το επιτόκιο το οποίο θεωρούν υψηλό.

Ο γενικός διευθυντής της Ιρλανδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων και Εργοδοτών Danny Mccoy πιστεύει ότι το επιτόκιο είναι πολύ υψηλό, δίδοντας όμως στην Ιρλανδία το κίνητρο να επιστρέψει γρηγορότερα στις ομολογιακές αγορές.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |