Wednesday, April 27, 2011

"Κόβει" το outlook της Ιαπωνίας η S&P


"Κόβει" το outlook της Ιαπωνίας η S&P


Σε negative από stable υποβάθμισε το outlook για την ιαπωνική οικονομία η Standard & Poor’s, καθώς οι ανάγκες ανοικοδόμησης της χώρας μετά από το σεισμό του προηγουμένου μήνα, θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το χρέος της χώρας.

Σημειώνεται ότι η Standard & Poor’s είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας κατά μία βαθμίδα τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά μετά από το 2002, ενώ η Moodys τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε ότι οι καταστροφές του προηγουμένου μήνα ίσως επισπεύσουν το σημείο «καμπής» για την αγορά ομολόγων της Ιαπωνίας.

Η σημερινή απόφαση του οίκου αξιολόγησης εντείνει τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Naoto Kan, ο οποίος ακόμη δεν έχει διευκρινίσει πώς θα αποπληρωθούν οι ανάγκες ανοικοδόμησης και πώς σχεδιάζει να συγκρατήσει τα μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Καθώς αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες, τα έσοδα πιθανότατα θα υποχωρήσουν εξαιτίας του οικονομικού πλήγματος από την καταστροφή.

«Η Ιαπωνία έχει επανειλημμένως πληγεί από κακές ηγεσίες των κυβερνώντων της, αλλά αυτή η καταστροφή έχει αναδείξει ακόμη περισσότερο αυτό το σημείο. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει πώς πρόκειται να χρηματοδοτήσει το επόμενο πακέτο ανοικοδόμησης», δηλώνει οικονομολόγος της Daiwa Asset Management.

Η Standard & Poor’s προβλέπει ότι η ανοικοδόμηση θα κοστίσει περί τα 50 τρισ. γιεν, ενώ τα 30 τρισ. γιεν είναι η βασική της πρόβλεψη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα απαιτηθεί περισσότερος δανεισμός, αυξάνοντας το καθαρό χρέος της κυβέρνησης στο 145% του ΑΕΠ το 2013, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις για 137% του ΑΕΠ.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική ηγεσία της Ιαπωνίας και την ικανότητά της να χτίσει μια πολιτική σύγκλιση σχετικά με το πώς θα εξισορροπήσει τα δημοσιονομικά μέτρα στο μέλλον. Μια υποβάθμιση είναι πιθανή εάν τα δημόσια οικονομικά της Ιαπωνίας αποδυναμωθούν περαιτέρω στα επόμενα δύο χρόνια, λόγω της απουσίας δημοσιονομικής προσαρμογής», προσθέτει η S&P.

Μετά από την ανακοίνωση, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Yoshihiko Noda, δήλωσε ότι η Ιαπωνία πρέπει να εργαστεί για να ανακτήσει τη δημοσιονομική της υγεία, κάνοντας παράλληλα ό,τι είναι δυνατό για την ανοικοδόμησή της.



source: capital.gr

No comments:

Share |