Wednesday, April 27, 2011

"Αγνοεί" την S&P ο Nikkei - κέρδη 1,4%


"Αγνοεί" την S&P ο Nikkei - κέρδη 1,4%


Κέρδη σημειώνουν στις συναλλαγές της Τετάρτης οι ασιατικές αγορές, εν τω μέσω καταιγισμού εταιρικών αποτελεσμάτων. Στο επίκεντρο η υποβάθμιση του outlook της Ιαπωνίας από την S&P και η πρώτη στην ιστορία συνέντευξη τύπου της Fed για τη νομισματική πολιτική.

«Οι επενδυτές παρακολουθούν τη συνεδρίαση της Fed τόσο για τα επιτόκια όσο και για κάποιο σημάδι περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης», σχολιάζει στο Bloomberg ο Ronald Wan, γενικός διευθυντής της China Merchants Securities στο Χονγκ Κονγκ. «Το κλίμα σήμερα ήταν σχετικά θετικό δεδομένου του πιο ήπιου outlook και μετά από τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα».

Σε negative από stable υποβάθμισε το outlook για την ιαπωνική οικονομία η Standard & Poor’s, καθώς οι ανάγκες ανοικοδόμησης της χώρας μετά από το σεισμό του προηγουμένου μήνα, θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το χρέος της χώρας.

Σημειώνεται ότι η Standard & Poor’s είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας κατά μία βαθμίδα τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά μετά από το 2002, ενώ η Moody’s τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε ότι οι καταστροφές ίσως επισπεύσουν το σημείο «καμπής» για την αγορά ομολόγων της Ιαπωνίας.

Η σημερινή απόφαση του οίκου αξιολόγησης εντείνει τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Naoto Kan, ο οποίος ακόμη δεν έχει διευκρινίσει πώς θα χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες ανοικοδόμησης και πώς σχεδιάζει να συγκρατήσει τα μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Εξάλλου, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 13 ετών κατέγραψαν οι πωλήσεις λιανικής της Ιαπωνίας, καθώς ο σεισμός προκάλεσε το κλείσιμο καταστημάτων και αποθάρρυνε τα νοικοκυριά από το να ξοδεύουν χρήματα. Οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 8,5% το Μάρτιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από το Μάρτιο του 1998, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 6,1%.

Στην Αυστραλία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εκτιμήσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οδηγώντας σε άνοδο το νόμισμα της χώρας λόγω των προσδοκιών για νέα αύξηση των επιτοκίων σύντομα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 1,6% στο πρώτο τρίμηνο, έναντι του 0,4% στο προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific, ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,6%, στις 137,43 μονάδες στο Τόκιο.

Ο ιαπωνικός Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 9.691,84 μονάδες, με άνοδο 1,39%. Ο ευρύτερος Topix κινήθηκε ανοδικά κατά 0,75%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε κέρδη 0,24%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά σημειώνει απώλειες με τον Shanghai Composite να υποχωρεί σε ποσοστό 0,12% και τον ευρύτερο CSI 300 σε ποσοστό 0,32%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κατέγραψε κέρδη 1,13%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχώρησε σε ποσοστό 0,83%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία κινήθηκε στο +0,16%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 κέρδισε 0,08%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει κέρδη 0,34%.



source: capital.gr

No comments:

Share |