Wednesday, February 4, 2009

Καμπανάκι Moody’s για 3 τράπεζες

Καμπανάκι Moody’s για 3 τράπεζες



Στην υποβάθμιση των ratings των ελληνικών τραπεζών Alpha, Τρ. Πειραιώς και Eurobank προέβηκε αργά χθες το βράδυ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, θέτοντας επίσης τις διαβαθμίσεις τους για μακροπρόθεσμο δανεισμό σε αρνητικό ορίζοντα. Οι Moody’s ανησυχούν για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και σε ορισμένες αγορές της νοτιανατολικής Ευρώπης, όπου οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν σημαντική παρουσία, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης απασχολεί επίσης η έκθεση κάποιων τραπεζών στη ναυτιλία αλλά και η αναμενόμενη πίεση που θα δεχθεί η κερδοφορία τους από την αύξηση των επισφαλειών και του κόστους δανεισμού.

Οι Moody’s υποβάθμισαν κατά μία βαθμίδα τις αξιολογήσεις των τριών τραπεζών για μακροπρόθεσμες καταθέσεις και δανεισμό, για δευτεροβάθμιο δανεισμό και preferred stock και για τη χρηματοοικονομική τους ευρωστία. Στην περίπτωση της Eurobank, όλες οι πιο πάνω διαβαθμίσεις τέθηκαν σε αρνητικό ορίζοντα. Στην περίπτωση της Τρ. Πειραιώς και της Alpha μπήκε σε σταθερό ορίζοντα η διαβάθμιση για χρηματοοικονομική ευρωστία, αλλά σε αρνητικό οι άλλες διαβαθμίσεις.

Οι Moody’s, που ανησυχούν κυρίως για το μακροπρόθεσμο δανεισμό των τριών τραπεζών, επιβεβαίωσαν τις διαβαθμίσεις τους για βραχυπρόθεσμο δανεισμό και καταθέσεις, θέτοντας τις σε σταθερό ορίζοντα.

Βασικό σημείο προβληματισμού για τον αμερικανικό οίκο είναι η αναμενόμενη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Μετά από μια δεκαετία ταχύρυθμης οικονομικής ανάπτυξης, επισημαίνει ο οίκος στις εκθέσεις του για τις τρεις τράπεζες, η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει απότομη επιβράδυνση που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και, συνεπώς, αύξηση των επισφαλειών. Αν και η ποιότητα των δανειστικών χαρτοφυλακίων των τριών τραπεζών κρίνεται σήμερα ικανοποιητική, η επιβράδυνση θα επηρεάσει την ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τα δάνεια τους, σημειώνουν οι Moody’s.

Ανησυχία εκφράζουν οι Moody’s και για τα επιχειρηματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών, ιδίως σε αυτά που έχουν διοχετευτεί σε τομείς που θα αντιμετωπίσουν έντονα προβλήματα, όπως η ναυτιλία, οι κατασκευές και ο τουρισμός. Οι Moody’s σημειώνουν ότι τα δάνεια στο ναυτιλιακό τομέα αποτελούν το 3,8% του δανειστικού χαρτοφυλακίου της Τρ. Πειραιώς και το 3% αυτού της Alpha.

Στίγμα για την πιστοληπτική ικανότητα των τριών τραπεζών αποτελεί και η έντονη παρουσία τους στη νοτιανατολική Ευρώπη, ιδίως στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία. Ο οίκος σημειώνει ότι οι αγορές αυτές παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους λόγω της αυξημένης ανεργίας αλλά και των συναλλαγματικών κινδύνων.

Ο οίκος προβληματίζεται τέλος για την κερδοφορία των τριών τραπεζών, που αναμένεται να πιεστεί από τις αυξημένες επισφάλειες αλλά και από το αυξημένο κόστος δανεισμού. Παρά τα μέτρα που έχει λάβει το ελληνικό δημόσιο για τόνωση της ρευστότητας που υπάρχει στο σύστημα και για ενίσχυση της ικανότητας των τριών τραπεζών να λάβουν δάνεια από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σημειώνουν, η αύξηση του κόστους δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης συνεπάγεται αυξημένο κόστος για όσες τράπεζες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |