Wednesday, February 4, 2009

Ελλάδα: Οχι προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο έως €150 χιλ.

Οχι προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο έως €150 χιλ.

ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας (δεξιά) με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Β. Νικόπουλο.

Το πρόβλημα της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο επιδιώκει να λύσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, με νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει την προσωπική κράτηση για οφειλές μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ.


Ν. Δένδιας: Mέτρο κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια δύσκολη εποχή.
Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε χθες κατά τη συνάντηση του υπουργού με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β. Νικόπουλο, στον οποίο διατυπώθηκε η πολιτική βούληση περί νομοθετικής πρόβλεψης της απαγόρευσης προσωπικής κράτησης για χρέη στο Δημόσιο, αλλά και μικροοφειλών (πχ. 6.000 ευρώ) σε ασφαλιστικά ταμεία.

Το μέτρο της προσωποκράτησης παραμένει πάντως προσωρινά σε ισχύ, μετά τις διαμετρικά αντίθετες αποφάσεις των δύο ανωτάτων δικαστηρίων. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η επιβολή της προσωποκράτησης, ενώ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε αποφανθεί για το θεσμό ότι είναι αντισυνταγματικός (με συντριπτική πλειοψηφία 30-3 ψήφων).

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε κρίνει στο παρελθόν ότι είναι ανεκτή η ρύθμιση που επιτρέπει υπό όρους (π.χ. κακοπιστία οφειλέτη) την προσωποκράτηση για χρέη μεταξύ ιδιωτών.

H υπόθεση θ' απασχολήσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς η νομοθετική πρόβλεψη δεν αίρει την εκκρεμότητα. Και τούτο διότι το υπουργείο προβλέπει πλαφόν για την κατάργηση της προσωποκράτησης. Επομένως, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα έχει τη δυνατότητα να αποφανθεί και επί της ουσίας της διαφοράς.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |