Thursday, October 1, 2009

Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη ρίχνουν την Ασία

Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη ρίχνουν την Ασία


Απώλειες σημειώνουν τα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Πέμπτης με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις καθώς ανησυχούν ότι το ράλι των αγορών είναι πολύ δύσκολο να συνεχιστεί. ΄Ερευνα στην Ιαπωνία δέιχνει ότι οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να συνεχίσουν τον περιορισμό των επενδύσεων. Κλειστές παραμένουν σήμερα οι αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ.

Στην Ιαπωνία, βελτιώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο το επιχειρηματικό κλίμα ωστόσο τα στοιχεία της τριμηνιαίας έρευνας tankan υποδεικνύουν ότι η μελλοντική εικόνα των κεφαλαιακών δαπανών είναι θολή.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης tankan DI, διαμορφώθηκε στις -33 μονάδες για τους μεγάλους βιομήχανους, σημειώνοντας αύξηση από τις -48 μονάδες στο προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για -32 μονάδες. “Ενώ οι επιχειρηματικές συνθήκες βελτιώνονται, με ανησυχούν οι προβλέψεις των ερωτηθέντων για το επόμενο τρίμηνο”, τόνισε ο αναλυτής της CLSA, Andreas Schuster.

“Τη στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις βλέπουν βελτίωση των συνθηκών, ο δείκτης tankan βρίσκεται ακόμη σε αρνητικό έδαφος”, συμπλήρωσε. “Οι μικροί βιομήχανοι βλέπουν κάποια βελτίωση εντούτοις συνεχίζουν να έχουν προβλήματα, ενώ οι μικρές εταιρείες εκτιμούν ότι οι συνθήκες για αυτές θα επιδεινωθούν”.

Στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, ακυρώθηκε η συμφωνία συγχώνευσης ύψους 24 δισ. δολαρίων μεταξύ της ινδικής Bharti Airtel και της MTN από τη Νότια Αφρική που θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν τηλεπικοινωνιακό κολοσσό στις αναδυόμενες αγορές.

Ειδικότερα, σε σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών της Νότιας Αφρικής αναφέρει ότι ο υπουργός Pravin Gordhan συναντήθηκε με στελέχη της MTN την Τετάρτη όπου πληροφορήθηκε ότι “οι δύο εταιρείες από κοινού αποφάσισαν να μην δώσουν συνέχεια στις διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη συγχώνευση, καθώς δεν ήταν δυνατό να λυθούν τα ζητήματα που έπρεπε για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή”.

Στο ταμπλό, ο MSCI Asia-Pacific, υποχωρεί σε ποσοστό 1,2% στις 116,63 μονάδες. Ο δείκτης έχει σημειώσει ράλι με κέρδη της τάξης του 65% από τα χαμηλά του Μαρτίου καθώς τα πακέτα στήριξης έχουν βοηθήσει τις οικονομίες να βρεθούν σε τροχιά ανάκαμψης.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ολοκληρώνει τις συναλλαγές διαμορφούμενος στις 9.978,64 μονάδες, με πτώση της τάξης του 1,53%.

Στην Κίνα το χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό με τις συναλλαγές να επανέρχονται στις 9 Οκτωβρίου. Στο Χονγκ Κονγκ, η αγορά θα παραμείνει επίσης κλειστή, ωστόσο αύριο θα λειτουργήσει κανονικά.

Ο Kospi στη Νότια Κορέα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 1,70%, ενώ στην Σιγκαπούρη ο Straits Times υποχωρεί κατά 0,67%. Στην Ινδία ο δείκτης Sensex σημειώνει απώλειες 0,03%.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX έκλεισε με απώλειες 0,90%, ενώ ο ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία βρέθηκε να ενισχύεται κατά 0,72%.

capital.gr

No comments:

Share |