Thursday, September 16, 2010

Πάνω από τα 1,31 δολάρια εκτινάσσεται το ευρώ


Πάνω από τα 1,31 δολάρια εκτινάσσεται το ευρώ

Σημαντική άνοδο καταγράφει το ευρώ στις συναλλαγές της Πέμπτης, καθώς εκτινάχθηκε πάνω από τα 1,31 δολάρια, διευρύνοντας το ράλι της εβδομάδας εκμεταλλευόμενο τις εξελίξεις σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία, αλλά και την αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου ενόψει της ομιλίας του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Timothy Geithner. Πάνω από τα 1,32 δολάρια «βλέπουν» το ευρώ αναλυτές.

Πιο αναλυτικά, η σημερινή επιτυχημένη έκδοση 10ετών και 30ετών ομολόγων της Ισπανίας και τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης έδωσαν περαιτέρω ώθηση στο ευρώ, δείχνοντας ότι οι επενδυτές περιμένουν αφορμές για να αγοράσουν το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα έναντι του δολαρίου. Εντυπωσιακή άνοδο ωστόσο σημειώνει το ευρώ και έναντι της λίρας μετά τα αρνητικά μάκρο για τη Μ. Βρετανία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της ισπανικής έκδοσης υποδηλώνει ότι η ζήτηση για τους ισπανικά ομόλογα έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι φόβοι κρατικής χρεοκοπίας συνεχίζουν να υποχωρούν.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,3094 δολάρια με κέρδη 0,64%, ενώ νωρίτερα έφτασε έως τα 1,3109 δολάρια στις ευρωπαϊκές συναλλαγές. Έναντι της στερλίνας το ευρώ κινείται στις 0,8382 στερλίνες σημειώνοντας άνοδο 0,66% με υψηλό ημέρα τις 0,8403 στερλίνες. Σε σχέση με το ιαπωνικό γεν, το οποίο έχει σήμερα σταματήσει την ελεύθερη πτώση έναντι του δολαρίου, το ευρώ καταγράφει κέρδη 0,53% στα 112,134 γεν. Σημειώνεται ότι το ευρώ διαπραγματεύεται έναντι του ιαπωνικού νομίσματος πάνω από τα 112 γεν για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου.

Το αμερικανικό νόμισμα κινείται σταθεροποιητικά έναντι του γεν, εν αναμονή της ομιλίας του Geithner στο Κογκρέσο, όπου πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι θα εμφανιστεί επικριτικός για την κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος.

"Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο Geithner θα επαναλάβει τα σχόλια που έκανε πριν από μία εβδομάδα στην τηλεόραση, όταν υπογράμμισε ότι θα ήταν καλύτερα η Ιαπωνία να βρει τρόπους να ενισχύσει εκ νέου την ανάκαμψη", σχολιάζει ο Simon Derrick, αναλυτής της Bank of New York Mellon στο Λονδίνο.

source: capital.gr

No comments:

Share |