Thursday, June 23, 2011

FED: Ελπίδα για επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ


FED: Ελπίδα για επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ


Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με ρυθμούς βραδύτερους από τις αρχικές προβλέψεις, διαπιστώνει η αμερικανική κεντρική τράπεζα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, το συμβούλιο της Fed διατήρησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια στο 0-0,25% και πρόσθεσε ότι θα τα διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμείνουν σχεδόν μηδενικά όλη τη χρονία, με αλλαγές να αναμένονται μόνο μέσα στο 2012.

Επισήμανε δε την αύξηση του πληθωρισμού, αποδίδοντας την σε παροδικά αίτια, μεταξύ τους τις υψηλές τιμές των καυσίμων και τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία.

Η Fed εκτίμησε ακόμη ότι σταδιακά οι λόγοι θα εκλείψουν και οι τιμές θα επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα, φέροντας και ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Αρνητική ήταν και εκτίμηση της Fed για την αγορά εργασίας κρίνοντας ότι είναι περισσότερο αδύναμη από ό,τι περίμενε. Η εικόνα επιδεινώθηκε μάλιστα από την εκτίμηση της συνέλευσης του Απριλίου όπου γινόταν λόγος για «σταδιακή ανάκαμψη». Χαρακτηριστικά τον Μάιο η ανεργία παρέμεινε στο 9,1% ένα υψηλό επίπεδο με δεδομένο το ότι η οικονομία έχει βγει από την κρίση εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε τέλος ότι τερματίζεται στο τέλος Ιουνίου το πρόγραμμα πιστωτικής διευκόλυνσης (QE2), ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως είχε συμφωνηθεί εξαρχής. Δεν θα απαιτηθούν επιπλέον προσπάθειες για την τόνωση της οικονομίας, αναφέρει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Παρά το ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα, έχουν αναφερθεί σε δηλώσεις τους στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, και τις αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία από μία πιθανή χρεοκοπία, η Fed δεν έκανε αναφορά στα συμπεράσματα.

Η αγορά αντέδρασε θετικά αλλά συγκρατημένα στις ανακοινώσεις της Fed, με τους δείκτες στη Γουόλ Στριτ να ανακάμπτουν ελαφρά και το δολάριο να ανακτά έδαφος σε σχέση με το ευρώ. Οι αναλυτές επισήμαναν πάντως ότι δεν υπήρχαν εκπλήξεις στις εκτιμήσεις της Fed, όπως γενικά αναμενόταν.

source: madata.gr

No comments:

Share |