Friday, February 27, 2009

General Motors: Ζημιές 9,6 δισ. δολ. το δ΄ τρίμηνο

General Motors: Ζημιές 9,6 δισ. δολ. το δ΄ τρίμηνο


Συντριπτικές καθαρές ζημιές 9,6 δισ. δολ. ή 15,71 δολ. ανά μετοχή ανακοίνωσε η General Motors περιλαμβανόμενων έκτακτων στοιχείων για το δ΄ τρίμηνο του έτους, έναντι ζημιών 1,5 δισ. δολ. ή 2,70 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι προσαρμοσμένες καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 5,9 δισ. δολ. ή 9,65 δολ. ανά μετοχή από προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 46 εκατ. δολ. ή 0,08 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Τα αποτελέσματα για το δ΄ τρίμηνο του 2008 περιλαμβάνουν έκτακτες επιβαρύνσεις ύψους 3,7 δισ. δολ. που αφορούν μεταξύ άλλων προγράμματα αναδιάρθρωσης, μειώσεις της λογιστικής αξίας παγίων και της υπεραξίας (goodwill), όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Στο ίδιο διάστημα τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 30,8 δισ. δολ. από 46,8 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research έκαναν λόγο για ζημιές 6,91 δολ. ανά μετοχή με έσοδα της τάξης των 35,5 δισ. δολ.

Για το σύνολο του έτους η GM ανακοίνωσε ότι οι καθαρές ζημιές -περιλαμβανόμενων έκτακτων στοιχείων- διαμορφώθηκαν στα 30,9 δισ. δολ. ή 53,32 δολ. ανά μετοχή. Τα έσοδα παράλληλα διαμορφώθηκαν στα 149 δισ. δολ. από 180 δισ. δολ. το 2007.

"Αναμένουμε διατήρηση των προκλητικών συνθηκών και το 2009, και σε αυτό το πλαίσιο επιταχύνουμε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των λειτουργιών μας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Rick Wagoner. "Ταυτόχρονα, παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων", συμπλήρωσε.

Η ρευστότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησε στα 14 δισ. δολ. στο τέλος του περασμένου έτους. Η αμερικανική εταιρεία απέφυγε το φάσμα της πτώχευσης μετά την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας, ενώ η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια 16,4 δισ. δολ. προκειμένου να επιβιώσει εν μέσω της χειρότερης ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |