Friday, February 27, 2009

ΗΠΑ: Συρρίκνωση 1,2% του ΑΕΠ "βλέπει" για φέτος η κυβέρνηση

ΗΠΑ: Συρρίκνωση 1,2% του ΑΕΠ "βλέπει" για φέτος η κυβέρνηση


Στα 1,75 τρισ. δολάρια (ήτοι στο 12% του ΑΕΠ των ΗΠΑ) θα αναρριχηθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το τρέχον δημοσιονομικό έτος, επίπεδο που αποτελεί το υψηλότερο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Obama.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο των 134 σελίδων που στάλθηκε στο Κογκρέσο- το οποίο επικαλούνται ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία-, το έλλειμμα θα φθάσει τα 1,17 τρισ. δολάρια για το επόμενο δημοσιονομικό έτος του 2010, τα 912 δισ. δολάρια το 2011 και τα 581 δισ. δολάρια για το δημοσιονομικό έτος του 2012. Έως το τέλος του 2013, οπότε και θα λήξει η πρώτη θητεία του Barack Obama η κυβέρνηση προβλέπει πως το έλλειμμα θα έχει συρρικνωθεί στα 533 δισ. δολάρια, ήτοι στο 3% του ΑΕΠ.

Ο Obama ανέφερε πως το μέλλον επιφυλάσσει δύσκολες αποφάσεις για τους Αμερικανούς, ενώ υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός αποκαθιστά τη δημοσιονομική πειθαρχία και θα βάλει τέλος στις "ανέντιμες λογιστικές πρακτικές".

Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο προϋπολογισμός θα επηρεάσει άμεσα την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς θα βάλει τέλος στις επιδοτήσεις προς τις ιδιωτικές τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα χορηγήσεων φοιτητικών δανείων των ΗΠΑ. Επίσης, βάσει του σχεδίου θα προσληφθούν νέοι πράκτορες του FBI με στόχο την καταπολέμηση της απάτης στη στεγαστική αγορά και το οικονομικό έγκλημα.

Ο Λευκός Οίκος προβλέπει πως θα συγκεντρώσει περί τα 24 δισ. δολάρια στη διάρκεια της επόμενης 10ετίας χάρη στην επιπλέον φορολόγηση των managers επενδύσεων και όχι μόνο.

Στον προϋπολογισμό εντάσσονται κεφάλαια για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του πολέμου σε Ιράκ και Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον 75,5 δισ. δολάρια για το τωρινό δημοσιονομικό έτος και 130 δισ. δολάρια για το επόμενο χρόνο. Πέραν της επόμενης χρονιάς, τα κεφάλαια που θα δοθούν για την υπόλοιπη δεκαετία ανέρχονται σε 50 δισ. δολάρια.

Ο Λευκός Οίκος προβλέπει πως το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί 1,2% φέτος, θα αναπτυχθεί 3,2% το 2010, 4% το 2011 και 4,6% το 2012. Αναφορικά με την ανεργία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένει πως θα ανέλθει στο 8,1% φέτος, θα υποχωρήσει στο 7,9% το 2010 και στο 7,1% το 2011. Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις τόσο τα μεγέθη για το ΑΕΠ, όσο και για την ανεργία εμφανίζονται καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού, ο Obama ανέφερε πως θα συγκεντρώσει περί τα 646 δισ. δολάρια από τη νέα νομοθεσία για τις κλιματικές αλλαγές στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, ενώ σχεδιάζει να μειώσει τους ρύπους του θερμοκηπίου κατά 14% κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2020 και κατά 83% από το επίπεδο του 2005 έως το 2050.

Νωρίτερα σήμερα, προτού δημοσιοποιηθούν αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες, είχε γίνει γνωστό πως κεφάλαια συνολικού ύψους έως και 750 δισ. δολ. προβλέπει ο προϋπολογισμός ως νέα βοήθεια για την αμερικανική χρηματοοικονομική βιομηχανία.

Τα κεφάλαια που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για τον χρηματοπιστωτικό τομέα περιλαμβάνονται ως πρόβλεψη για το ενδεχόμενο και νέων δραματικών εξελίξεων στον κλάδο. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ομπάμα εξάλλου ανέφερε πως ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποφασίσει αν η επιπρόσθετη βοήθεια των 750 δισ. δολαρίων που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι απαραίτητη.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |