Friday, February 27, 2009

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 315 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη του 2008

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 315 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη του 2008


Με καθαρά κέρδη (αφαιρουμένων των πρόσθετων προβλέψεων) στα 315 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2008 για τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ χωρίς τις πρόσθετες προβλέψεις (ποσού 215 εκατ. ευρώ) τα καθαρά κέρδη αναλογούντα στους μετόχους για τη χρονιά που πέρασε ανέρχονται στα 530 εκατ. ευρώ, από 503 εκατ. ευρώ το 2007.

Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων διαμορφώθηκαν στο εξεταζόμενο διάστημα στα 774 εκατ. ευρώ, από τα 742 εκατ. ευρώ το 2007.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς το σύνολο των προβλέψεων για το 2008 ανέρχεται στα 388 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τα 116 εκατ. ευρώ το 2007.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των επιδόσεων του 2008, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση της Τράπεζας είναι τα εξής:

* Αύξηση καθαρών εντόκων εσόδων 26% και καθαρών προμηθειών εμπορικής τραπεζικής 30% τα οποία συνιστούν το 82% των καθαρών εσόδων.

* Καθαρό περιθώριο τόκων (ΝΙΜ) στο 3%

* Άνοδος κόστους 15% σε συγκρίσιμη βάση (Ελλάδα 8%)

* Αύξηση των δαπανών προσωπικού 9% σε συγκρίσιμη βάση (Ελλάδα 3%)

* Δείκτης προβλέψεων προς μέσο όρο δανείων στις 111 μονάδες βάσης από 45 μονάδες βάσης το 2007

* Καθαρά κέρδη ανά μετοχή στα 0,97 ευρώ το 2008, ενώ μη περιλαμβάνοντας τις πρόσθετες προβλέψεις στα 1,64 ευρώ.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας δήλωσε: "Το 2008 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες τους τελευταίους μήνες υπαγόρευσαν την προσαρμογή της πολιτικής μας στα νέα δεδομένα, με σκοπό τη θωράκιση του ομίλου και την ισχυροποίησή του ισολογισμού του. Για το λόγο αυτό πέραν των προβλέψεων που είχαμε εκτιμήσει συνολικού ύψους 173 εκατ. ευρώ, προχωρήσαμε στο σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων προληπτικού χαρακτήρα ύψους 215 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο. Εφαρμόζοντας συγκρατημένη και συνετή πολιτική δανειοδοτήσεων έχουμε καταφέρει να διατηρούμε χαμηλό δείκτη καθυστερήσεων και με υψηλές εξασφαλίσεις. Στο νέο αυτό περιβάλλον, ακολουθούμε πολιτική εξισορρόπησης των κινδύνων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική μας στο Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, περιοχές που θα αναδείξουν πάλι το δυναμισμό μας, μόλις οι οικονομίες αρχίσουν να σταθεροποιούνται σταδιακά.

Παράλληλα, συνεπείς προς τις αρχές της εταιρικής κοινωνικής μας δράσης και με σκοπό τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης, στηρίζουμε την πελατεία μας και πήραμε άμεσα μέτρα διευκόλυνσης ειδικών κατηγοριών ιδιωτών, καθώς και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς και οργανισμούς. Χωρίς αμφιβολία, η διετία 2009-2010 δεν θα είναι εύκολη. Είμαστε παρόλα αυτά σε ετοιμότητα, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Η Ελλάδα εξακολουθεί να συνεισφέρει πάνω από το 80% των εργασιών μας, ενώ η διεθνής παρουσία μας έχει διασπορά σε 9 χώρες, εκ των οποίων οι 4 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η ποιότητα χαρτοφυλακίου, η υψηλή ρευστότητας, η δραστική συγκράτηση του κόστους και η κεφαλαιακή επάρκεια είναι οι άξονες της στρατηγικής μας την επόμενη διετία."

Μεγέθη

Το σύνολο του ενεργητικού της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκε στα 55 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 8,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, οι καταθέσεις κατέγραψαν αύξηση 31%, με τα δάνεια να ενισχύονται κατά 27%.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ρευστότητα του ομίλου ενισχύθηκε περαιτέρω μέσω δυο νέων τιτλοποιήσεων δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ και της συμμετοχής της τράπεζας στα κρατικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας (ποσό 750 εκατ. ευρώ). Λαμβανομένων υπόψη των τιτλοποιήσεων, βελτίωση του δείκτη χορηγήσεις/καταθέσεις στο 112% από 121% το 2007.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (>180 ημέρες) διαμορφώθηκαν στο 1,89% με δείκτη κάλυψης από προβλέψεις στο 96%, ενώ μετά τις εμπράγματες εξασφαλίσεις η κάλυψη διαμορφώνεται στο 155%.

Το σύνολο των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο 3,56% με δείκτη κάλυψης από προβλέψεις στο 51%, ενώ με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις η κάλυψη διαμορφώνεται στο 110%.

Ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων αφαιρούμενων των άυλων στοιχείων και του goodwill (tangible equity) προς το σύνολο του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 5%, ένας από τους υψηλότερους δείκτες στην Ευρώπη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται επίσης ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 9,9% με Tier Ι 8%, ενώ μετά την ολοκλήρωση της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 370 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, ο συνολικός δείκτης θα διαμορφωθεί σε 10,9% και ο δείκτης Tier I σε 8,9%.

Τι ειπώθηκε στο conference call

Πιστωτική επέκταση με ρυθμό 5%-10% τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό προβλέπει για το 2009 η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο conference call μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας.

Στο αυξημένο κόστος αποπληρωμής, λόγω της ενίσχυσης του διατραπεζικού επιτοκίου euribor, απέδωσε η διοίκηση της τράπεζας την πρόσφατη ανοδική τάση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδιαίτερα στα ενυπόθηκα δάνεια. Με τον παράγοντα αυτό να έχει εκλείψει, αυτό που επηρεάζει τώρα τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών είναι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στα διαθέσιμα εισοδήματα, όπως επισημάνθηκε, που σιγά-σιγά δείχνουν να επηρεάζονται ιδιαίτερα για εργαζομένους που αμείβονται π.χ. με προμήθειες.

Αναφερόμενη στον ορισμό των εκπροσώπων του Δημοσίου από την κυβέρνηση, η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς υπογράμμισε ότι η παρουσία τους αποσκοπεί στη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών και των καταθετών. «Αυτό είναι κάτι που κάνουμε ήδη», σημείωσε. «Κατά συνέπεια, δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στρατηγικής».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναλυτή, η διοίκηση της Τράπεζας διευκρίνισε ότι δεν είχε καμία απολύτως ανάμιξη στην επιλογή των εκπροσώπων του Δημοσίου, είτε με τη μορφή συνέντευξης ή με άλλο τρόπο. "Οι εκπρόσωποι επελέγησαν και ορίστηκαν από την κυβέρνηση" ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |