Friday, February 27, 2009

Το χειρότερο τρίμηνο για τις τράπεζες των ΗΠΑ από το 1990

Το χειρότερο τρίμηνο για τις τράπεζες των ΗΠΑ από το 1990


Το χειρότερο τρίμηνο από το 1990 βίωσε ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος στο δ΄ τρίμηνο του 2008, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός χρεοκοπιών τραπεζών μείωσε το “δίκτυ ασφαλείας” της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις καταθέσεις στο ήμισυ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), τα οποία επικαλείται το Dow Jones Newswires, στο δ΄ τρίμηνο του 2008 σημειώθηκαν ζημιές 26,2 δισ. δολαρίων, γεγονός που είχε να σημειωθεί από το δ΄ τρίμηνο του 1990.

Τα προβλήματα στις τράπεζες είχαν πολλαπλές πτυχές, καθώς οι ζημιές από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες αναλογούσαν στο ήμισυ των ζημιών του κλάδου, ενώ το ένα τρίτο των αμερικανικών τραπεζών να εμφανίζει ζημιές στο εν λόγω τρίμηνο.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ανησυχίες στον τραπεζικό κλάδο, είναι η αύξηση στον αριθμό των προβληματικών τραπεζών, με τη σχετική λίστα να ανέρχεται στο τέλος του 2008 στα 252 ιδρύματα, μέγεθος αυξημένο κατά 47% σε σχέση με το τέλος του γ΄ τριμήνου και υπερτριπλάσιο από το τέλος του 2007. Οι τράπεζες αυτές έχουν πάνω από 159 δισ. δολάρια συνολικά.

Η επικεφαλής της FDIC, Sheila Bair, ανέφερε πως η ποιότητα των τραπεζικών παγίων δεν βελτιώνεται, αλλά και πως δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος για την επίλυση των προωβλημάτων στον κλάδο.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |