Friday, May 1, 2009

Επέκταση προγράμματος έκτακτων πιστώσεων από Fed

Επέκταση προγράμματος έκτακτων πιστώσεων από Fed


«Πράσινο φως» έδωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για δάνεια μακροπρόθεσμης διάρκειας που απευθύνοντας σε επενδυτές που αγοράζουν δάνεια, τα οποία διασφαλίζονται από εμπορικά στεγαστικά δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτων πιστώσεων 1 τρισ. δολαρίων.

Αρχής γενομένης τον Ιούνιο, η Fed θα προσφέρει πενταετή δάνεια με υψηλότερα επιτόκια από τα τριετή που είχαν αρχικά εγκριθεί στο πλαίσιο του TALF. Η Fed θα αποδεχθεί τίτλους που είναι διασφαλισμένοι με δάνεια που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αγοράσουν ασφάλειες.

Η προσθήκη των εν λόγω δανείων στο TALF «θα συμβάλλει στην αποφυγή καταρρεύσεων σε οικονομικά βιώσιμες εμπορικές περιουσίες, στην αύξηση της ικανότητας των τωρινών κατόχων στεγαστικών δανείων να λάβουν επιπλέον δάνεια και να διευκολύνει την πώληση προβληματικών ιδιοκτησιών», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fed.

Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια υπό το TALF έχουν τη στήριξη με κεφάλαια του υπουργείου Οικονομίας στο πλαίσιο του TARP, βοηθώντας στην προστασία της Fed έναντι του πρώτου 10% των ζημιών.

Η Fed όρισε ως αρχικό όριο για δάνεια TALF πενταετούς διάρκειας συνολικού ύψους 100 δισ. δολαρίων. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως «θα συνεχίσει να αξιολογεί το όριο».

CAPITAL.GR

No comments:

Share |