Friday, May 1, 2009

Κέρδη 7,3% ο Dow Jones τον Απρίλιο

Κέρδη 7,3% ο Dow Jones τον Απρίλιο

Η Wall Street χθες

Με μικτά πρόσημα τερμάτισαν τις συναλλαγές της Πέμπτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, ολοκληρώνοντας ωστόσο τον Απρίλιο με εντυπωσιακά κέρδη. Για το μήνα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 7,3%, ο S&P 500 ενισχύθηκε σε ποσοστό 9,4%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άλμα 12,4%, στο κλίμα γενικευμένης αισιοδοξίας ότι οι μαζικές παρεμβάσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών συμβάλουν στην εξομάλυνση της κρίσης και τα χειρότερα έχουν περάσει.

Πρόκειται για την καλύτερη μηνιαία επίδοση από το 2002 για Dow και Nasdaq, ενώ ο S&P σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις από το Μάρτιο του 2000, με άξονα και τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις για το α΄ τρίμηνο αιφνιδιάζοντας ευχάριστα επενδυτές και αναλυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, σχεδόν το 70% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα τους κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τα τέλη του 2006.

Οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν να καταγράφουν ισχυρά κέρδη στις αρχικές συναλλαγές της Πέμπτης (με τον S&P να σημειώνει άνοδο έως 1,7%) στον απόηχο των χθεσινών ενθαρρυντικών μηνυμάτων από την Fed για την αμερικανική οικονομία, για να περιορίσουν σταδιακά τα κέρδη τους καθώς η είδηση για την ένταξη της Chrysler σε καθεστώς χρεωκοπίας χάλασε το "εορταστικό" κλίμα στη Wall. Επιβαρυντικά λειτούργησαν εξάλλου και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Exxon Mobil Corp. για το α΄ τρίμηνο του έτους που οδήγησαν σε απώλειες τον κλάδο της ενέργειας.

Δείκτες – Στατιστικά

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 17,61 μονάδες (-0,22%) κλείνοντας στις 8.168,12 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 5,36 μονάδων (+0,31%) και έκλεισε στις 1.717,30 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 0,83 μονάδων (-0,10%) κλείνοντας στις 872,81 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 15 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η General Motors κλείνοντας στα 1,92 δολ. με άνοδο 0,11 δολ. ή σε ποσοστό 6,08%. Ακολούθησαν η Caterpillar με κέρδη 5,61% και κλείσιμο στα 35,58 δολ. και η Walt Disney, η οποία έκλεισε στα 21,90 δολ. με άνοδο 4,24%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η JP Morgan Chase (-4,29%), η Exxon Mobil (-2,59%) και η Citigroup (-2,24%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,09 δολ. ή σε ποσοστό -0,22% και έκλεισε στα 4,07 δολ. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,17 δολ. ή σε ποσοστό 2,24% και έκλεισε στα 7,43 δολ.

Αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 από Chrysler

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του αμερικανικού Πτωχευτικού Δικαίου κατέθεσε η Chrysler LLC για την οριστικοποίηση της αναδιάρθρωσης της και προκειμένου να αποφύγει την ρευστοποίηση των παγίων της.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ζήτησε δικαστική προστασία καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το "πράσινο φως" από το σύνολο των πιστωτών της για την αναδιάρθρωση του χρέους της στο πλαίσιο των προθεσμιών που είχε λάβει από το Λευκό Οίκο.

Την κίνηση είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα του από το Λευκό Οίκο.

Από το "μέτωπο" των εταιρικών αποτελεσμάτων σημαντική πτώση 58% εμφάνισε η ExxonMobil στα κέρδη της για το α΄ τρίμηνο, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και των χαμηλότερων τιμών στα εμπορεύματα.

Συγκεκριμένα, η καθαρή κερδοφορία της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο υποχώρησε στα 4,55 δισ. δολάρια από 10,89 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ήτοι στα 92 cents ανά μετοχή. Οι κεφαλαιακές δαπάνες αυξήθηκαν 5% στα 5,77 δισ. δολάρια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 98 cents ανά μετοχή.

Απρόσμενη μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη μείωση εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, στέλνοντας ενθαρρυντικά μηνύματα για σταδιακή επιβράδυνση των περικοπών των θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων αναρριχήθηκε σε ιστορικό υψηλό για 13ο διαδοχικό μήνα, στα περίπου 6,3 εκατ., καταδεικνύοντας ότι ακόμα και αν μειωθεί ο ρυθμός των περικοπών, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 14.000 στις 631.000 για την εβδομάδα που έως τις 25 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 5.000 σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κατά 10.750 στις 637.250, που αποτελεί χαμηλό δύο μηνών.

Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ έχουν χαθεί πάνω από 5 εκατ. θέσεις εργασίας από την αρχή της ύφεσης στα τέλη του 2007, με περισσότερες από 2 εκατ. να χάνονται τους πρώτους τρεις μήνες του 2008, ωθώντας την ανεργία στο 8,5%, υψηλό 25 ετών.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |