Friday, February 20, 2009

Νέα ένεση ρευστότητας €1 δισ.

Νέα ένεση ρευστότητας €1 δισ.


Νέα ένεση ρευστότητας της κυπριακής οικονομίας ύψους €1 δισ. με χαμηλό επιτόκιο, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα.

Όπως είπε ο κ. Σταυράκης, «με τον τρόπο αυτό θα μπει στην οικονομία περίπου ακόμη €1 δισ. επιπρόσθετης ρευστότητας μέσω της ΕΚΤ». Εξηγώντας την κίνηση, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι αυτό θα γίνει μέσω δανείων που υπάρχουν προς τους Δήμους, του Ημικρατικούς Οργανισμούς και τις Κυπριακές Αερογραμμές τα οποία, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της ΕΚΤ, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο από τις τράπεζες ή τα συνεργατικά για εξασφάλιση επιπρόσθετης ρευστότατος με επιτόκιο 2% από την ΕΚΤ.

Το μόνο που χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι να γίνει αναδιαμόρφωση των συμβολαίων αυτών των δανείων, γι ’αυτό έχει ξεκινήσει ήδη η επικοινωνία με όλους τους οργανισμούς ώστε να αλλάξει το συμβόλαιο και η συμφωνία για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Ο κ. Σταυράκης, ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση με τους διευθυντές των Κυπριακών Τραπεζών και του Συνεργατικού Ιδρύματος στην παρουσία εκπροσώπων της Κεντρικής Τράπεζας, χαρακτήρισε σημαντική την νέα κίνηση της κυβέρνησης η οποία, όπως σημείωσε, θα επιταχύνει την πίεση των επιτοκίων προς τα κάτω. Εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την αισιοδοξία ότι η μείωση των δανειστικών επιτοκίων είναι θέμα χρόνου.

Κληθείς να απαντήσει σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η νέα κίνηση της κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει το δημόσιο χρέος όπως ούτε και η κίνηση των γραμματίων του €1,4 δισ. που εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών πριν μερικούς μήνες, διότι λήγουν τέλος του χρόνου και δεν θα κτυπήσουν τους δείκτες στις 31/12/2009. «Το δημόσιο χρέος θα παραμείνει κάτω από το 50% έστω και αν χρειαστεί να πριμοδοτήσουμε το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τα €200 εκ. που έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση».

Ο κ. Σταυράκης αναφερόμενος στις ανακοινώσεις δύο τραπεζών για νέα στεγαστικά δάνεια και άλλα προγράμματα με πολύ χαμηλά επιτόκια, επεσήμανε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες και Συνεργατικά Ιδρύματα με παρόμοιες προσφορές ανταγωνιστικών επιτοκίων για νέο δανεισμό.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση γιατί αναμένει να αυξηθεί το έλλειμμα της Κύπρου την ίδια στιγμή που θα αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, ανέφερε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2008 από το 3,7% όπως υπολογιζόταν στο 3% δημιουργεί πίεση στα δημόσια οικονομικά γι’ αυτό ενδέχεται για πρώτη φορά να έχουμε οριακό έλλειμμα, είπε ο κ. Σταυράκης. «Τα κοινωνικά επίσης μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση πιέζουν τα δημόσια οικονομικά, άρα και αυτές οι κινήσεις επιδεινώνουν το έλλειμμα», συμπλήρωσε ο υπουργός, αποφεύγοντας να καθορίσει ακριβώς το ποσοστό του ελλείμματος λέγοντας μόνο ότι, «θα είναι ένα οριακά μικρό έλλειμμα».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |