Friday, February 20, 2009

Saint-Gobain: Προς πώληση νέων μετοχών αξίας 1,5 δισ. €

Saint-Gobain: Προς πώληση νέων μετοχών αξίας 1,5 δισ. €


Σχέδια για την πώληση νέων μετοχών αξίας 1,5 δισ. ευρώ (1,9 δισ. δολ.) κάνει η Cie. de Saint-Gobain SA, η μεγαλύτερη εταιρεία προμηθειών υλικών κτιρίων της Ευρώπης για να αυξήσει το κεφάλαιό της που υπέστη καθίζηση από τη μείωση των κατασκευών και από πρόστιμο που κατέβαλε για παράβαση του αντιμονοπωλιακού νόμου.

Στους επενδυτές θα προσφερθούν δύο νέες μετοχές σε κάθε επτά που κατέχουν προς 14 ευρώ η μία, ανακοίνωσε σήμερα η Saint-Gobain που εδρεύει κοντά στο Παρίσι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της. Η τιμή ήταν 50% χαμηλότερη από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της στα 27,99 ευρώ.

Η Saint-Gobain κατέβαλε πρόστιμο ρεκόρ ύψους 896 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Νοέμβριο για προσδιορισμό τιμής τζαμιών αυτοκινήτων. Σήμερα είπε ότι θα προχωρήσει στη μείωση 8.000 θέσεων, διπλάσιες των προβλεπομένων και ότι θα επιταχύνει τη μείωση του κόστους.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 7,3% στο 1,38 δισ. ευρώ πέρυσι και το καθαρό της έλλειμμα αυξήθηκε 18% στα 11,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. Η παγκόσμια οικονομική κρίση καθιστά «άχρηστους» τους στόχους που έθεσε το 2007 για τη χρήση του 2010 η εταιρεία.

Οι μειώσεις θέσεων εργασίας στις οποίες προχώρησε πέρυσι η εταιρεία έγιναν στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ισπανία, τις χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη μείωση της ζήτησης για κατασκευές, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, Σοφί Σεβαγιόν.

Οι μετοχές της σημείωσαν το τελευταίο 12άμηνο απώλειες 46%, περιορίζοντας τη χρηματιστηριακή της αξία στο Χρηματιστήριο του Παρισιού στα 10,7 δισ. ευρώ.

Οι κατασκευές στην Ευρώπη μειώθηκαν τα μέγιστα από το 1995 πέρυσι, καθώς η παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση περιόρισε τη δημιουργία γραφείων, καταστημάτων και κατοικιών σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι κατασκευές στην Ευρωζώνη υποχώρησαν 10% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1991.

Η γαλλική εταιρεία επιδιώκει να μειώσει το κόστος κατά 600 εκατ. ευρώ φέτος μετά τη μείωσή του κατά 400 εκατ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. Σχεδιάζει να περιορίσει τις δαπάνες της τουλάχιστον κατά 25% και να αναβάλλει τα σχέδια εξαγορών της.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |