Friday, February 20, 2009

Βουτιά 23% στην κατανάλωση ρεύματος από βιομηχανίες

Βουτιά 23% στην κατανάλωση ρεύματος από βιομηχανίες

Σημάδια ύφεσης δείχνει η κάμψη στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υποχώρησε κατά 6,4% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ακόμη μεγαλύτερη όμως είναι η υποχώρηση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού από πλευράς βιομηχανίας που έφτασε τον Ιανουάριο στο 23,16% έναντι του ίδιου μήνα το 2008. Πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) που αποδεικνύουν ότι η κρίση πλήττει την πραγματική οικονομική δραστηριότητας, αλλά και τους καταναλωτές.Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη κάμψη παρατηρείται στους πελάτες της υψηλής τάσης της ΔΕΗ, δηλαδή στις μεγάλες βαριές βιομηχανίες, και ότι η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη. Δηλαδή τον Ιανουάριο οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας κατανάλωσαν 506.913 μεγαβατώρες, σημαντικά λιγότερες (4,3%) και από τις 529.773 μεγαβατώρες που είχαν "κάψει" τον Δεκέμβριο, όταν δηλαδή η κρίση είχε κάνει αισθητή την παρουσία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρόμοια συμπτώματα εμφανίζονται και στους οικιακούς καταναλωτές, όπου η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε τον Ιανουάριο είναι κατά 40% χαμηλότερη από αυτήν που καταναλώθηκε τον Δεκέμβριο.

Κατά 40% η μειώση στο φυσικό αέριο

Αντίστοιχα μειωμένη είναι η κατανάλωση σε φυσικό αέριο. Η μείωση έφτασε το 40,55% και αποδίδεται σε δύο αιτίες. Πρώτον στη ρωσο-ουκρανική διένεξη που έκλεισε τις στρόφιγγες του αερίου για δύο εβδομάδες μέσα στο μήνα, και δεύτερον στις βλάβες που σημείωσαν την ίδια περίοδο οι δύο ιδιωτικές μονάδες ηλεκτρισμού που δουλεύουν με το συγκεκριμένο καύσιμο, των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και της Συμπαραγωγής της Endesa Hellas στη Βοιωτία.

REPORTER.GR

No comments:

Share |