Friday, February 20, 2009

Το είδαμε κι αυτό! Οι τράπεζες στην ονομαστική τους αξία...

Το είδαμε κι αυτό! Οι τράπεζες στην ονομαστική τους αξία...

Οι τράπεζες πλέον διαπραγματεύονται κάτω ή κοντά από τις ονομαστικές τους αξίες επιβεβαιώνοντας πλήρως το «Reporter» το οποίο ήδη από τον Οκτώβριο του 2008 τόνιζε ότι οι τραπεζικές μετοχές θα υποχωρήσουν κάτω της ονομαστικής τους αξίας. Είναι ενδεικτικό ότι η Πειραιώς διαπραγματεύεται πλέον κάτω της ονομαστικής αξίας, η Alpha βρίσκεται πολύ κοντά , η Emporiki και η Aspis ήδη διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα. Εκείνη την περίοδο πολλοί είχαν αμφισβητήσει αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, το επιχείρημα που είχε προβληθεί ήταν ότι οι ονομαστικές αξίες θα είναι οι προσδιοριστικοί παράγοντες των τραπεζικών μετοχών όχι λόγω της τακτικής της αναπροσαρμογής των χρηματιστηριακών τιμών, λόγω των αυξήσεων κεφαλαίουμε προνομιούχες μετοχές, αλλά λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορεί να αποτιμηθεί η πραγματική αξία των τραπεζών λόγω της αβεβαιότητας που γεννά η κρίση. Δεν εκδηλώθηκε το φαινόμενο της σύγκλισης των χρηματιστηριακών τιμών με τις τιμές που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου (dilution) αλλά οι ονομαστικές αξίες απλά αποτέλεσαν τον προσδιοριστικό παράγοντας της πραγματικής αποτίμησης των τραπεζών. Το «Reporter» συνολικά 8 φορές είχε επανέλθει με ρεπορτάζ αναφέροντας ότι είναι ορατός οκίνδυνος οι τραπεζικές μετοχές να βρεθούν κάτω της ονομαστικής τους αξίας.

Τα γεγονότα έρχονται να αποδείξουν πλέον ότι αυτός ο προβληματισμός ήταν βάσιμος. Τον Οκτώβριο του 2008 το reporter.gr σημείωνε «τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν πολλοί ξένοι εκπρόσωποι hedge funds'' επισημαίνοντας ότι «λόγω της δυσμενούς συγκυρίας , αλλά και των μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης οι αξίες των τραπεζών μπορεί να οδηγηθούν χαμηλότερα ακόμη από τις ονομαστικές τους τιμές». Η ονομαστική αξία των τραπεζών δεν έρχεται στην επικαιρότητα τυχαία. Από την στιγμή που μια τράπεζα κάνει χρήση των μέτρων της κυβέρνησης των 28 δις ευρώ και ειδικά του σκέλους της κεφαλαιακής ενίσχυσης ως τιμή για την έκδοση των προνομιούχων μετοχών θα ληφθεί υπόψη η ονομαστική αξία. Π.χ. αν η Alpha bank κάνει χρήση του μέτρου κεφαλαιακής ενίσχυσης θα εκδοθούν προνομιούχες μετοχές στην ονομαστική αξία δηλαδή στα 4,70 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική εμφανίζει ονομαστική αξία 5 ευρώ η Eurobank 2,75 ευρώ η Alpha 4,70 ευρώ η Πειραιώς 4,77 ευρώ η Κύπρου 1 ευρώ η Marfin 0,85 ευρώ η ΑΤΕ 0,72 ευρώ η Emporiki 5,5 ευρώ , το ΤΤ 3,70 ευρώ και η Aspis 2,71 ευρώ.

Η Aspis είναι η μόνη τράπεζα που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο πολύ χαμηλότερα της ονομαστικής της αξίας ενώ όλες οι υπόλοιπες σε πολύ υψηλότερη τιμή. Καθίσταται σαφές ότι όσες τράπεζες ενταχθούν στην δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για την κεφαλαιακή ενίσχυση θα πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου στις ονομαστικές τιμές. Οι χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών θα βρεθούν κοντά ή κάτω της ονομαστικής αξίας όχι λόγω της τακτικής της αναπροσαρμογής της τιμής με στόχο να προσεγγίσει την τιμή της αύξησης κεφαλαίου αλλά γιατί δεν υπάρχει πλέον εικόνα για την πραγματική αξία των τραπεζών. Oι ονομαστικές αξίες είναι οι μόνες που αποτυπώνουν την πραγματικότητα όσον αφορά την τρέχουσα αξία των τραπεζών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |