Thursday, February 19, 2009

Στο +14% το αργό- Αναπάντεχη πτώση στα αποθέματα

Στο +14% το αργό- Αναπάντεχη πτώση στα αποθέματα

Αλμα που ξεπέρασε το 14% προκάλεσε η απροσδόκητη πτώση στα αποθέματα του αργού, αφού μετά από περίπου 7 εβδομάδες, για πρώτη φορά η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, διέψευσε του αναλυτές. Μετά τη δημοσιοποίηση των αποθεμάτων, το συμβόλαιο του αργού του Μαρτίου πραγματοποίησε την μεγαλύτερη ανοδο της χρονιάς, ήτοι 14%, στα 39,48 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το εν λόγω συμβόλαιο λήγει αύριο. Το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου βρέθηκε στα 39,05 δολάρια με ανοδο της τάξεως του 4,4%, καταγράφοντας το μικρότερο spread του έτους μεταξύ δύο συνεχόμενων συμβολαίων. Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 4,6%, στα 41,36 δολάρια το βαρέλι.

Αναπάντεχη πτώση σημείωσαν τα αποθέματα του αργού την εβδομάδα που έληξε στις 13 Φεβρουαρίου, αφού διαμορφώθηκαν κατά 138.000 βαρέλια. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα διαμορφώθηκαν στα 350,6 εκατ. βαρέλια, μετά από τρεις συνεχόμενες μειώσεις από τον ΟΠΕΚ. Μετά από διαρκείς αυξήσεις, οι οποίες συνολικά έφτασαν το 6%, η πτώση ξάφνιασε τους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν ανοδο της τάξεως των 2-4 εκατ. βαρελιών. Τα αποθέματα της βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 800.000 βαρέλια.

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές αργού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και είχαν κλείσει τα διυλιστήρια εξαιτίας των τυφώνων Gustav και Ike. Επιπλέον, σημαντική επίδραση στη μείωση των εισαγωγών είχαν και οι διαρκείς μειώσεις των αντίστοιχων εξαγωγών από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, σηματοδοτώντας την αποτελεσματικότητα των μειώσεων της παραγωγής.

Σημαντικά θετική επίδραση είχε και η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, εξαιτίας των εκτιμήσεων ότι η Ευρώπη κάνει «βήματα» ανάκαμψης από την κρίση. Επισημαίνεται ότι όταν το δολάριο υποχωρεί, τότε τα εμπορεύματα εμφανίζονται πιο ελκυστικά για τους επενδυτές που χειρίζονται αλλα νομίσματα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |