Thursday, February 19, 2009

Fed: ''Ψαλιδίζει'' τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία

Fed: ''Ψαλιδίζει'' τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία


Σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την αμερικανική οικονομία προχώρησε η Νομισματική Επιτροπή της Fed (FOMC), αναμένοντας ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί έως και κατά 1,3% το 2009, εξαιτίας της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης της οικονομίας. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC στις 27-28 Ιανουαρίου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα προβλέπεται πτώση από 0,5% έως 1,3% για την αμερικανική οικονομία στο τρέχον έτος, από 0,2% με 1,1% προηγουμένως.

Για το 2010 η FOMC αναμένει ανάκαμψη του ΑΕΠ από 2,5% έως 3,3% ενώ για το 2011 από 3,8% έως 5%. Σε μακροπρόθεσμη βάση αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 2,5% με 2,7%.

Τέλος, σημειώνεται ότι η FOMC στοχεύει σε διατήρηση του πληθωρισμού στο επίπεδο του 1,7% με 2%.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Νομισματική Επιτροπή της Fed προβαίνει σε δημοσιοποίηση των μακροπρόθεσμων εκτιμήσεων, στοχεύοντας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει σήμερα ότι θα γίνεται από εδώ και στο εξής, ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι.

Μπερνάνκι: ''Οι εξαιρετικά προκλητικοί καιροί απαιτούν εξαιρετικά μέτρα''

Τα έκτακτα μέτρα τα οποία λαμβάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να αποκαταστήσει τη ρευστότητα της ζωτικής για την οικονομία πιστωτικής αγοράς δεν θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό, επεσήμανε ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι. Σε μια έκτακτη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους στο Εθνικό Κέντρο Τύπου ο Μπερνάνκι σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να υποκαταστήσει γρήγορα όσα έχει δαπανήσει για την ανάκαμψη της πιστωτικής αγοράς, μόλις η οικονομία βελτιωθεί. Προέβλεψε δε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο διοικητής της Fed υπογράμμισε ότι η επαναφορά της ευρωστίας της οικονομίας είναι η μία και μοναδική δουλειά της Fed αυτή τη στιγμή και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό πρέπει να περιμένουν. «Οι εξαιρετικά προκλητικοί καιροί απαιτούν εξαιρετικά μέτρα».

Ο κ. Μπερνάνκι χαρακτήρισε απογοητευτικά τα οικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, καθώς οι περισσότερες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της αμερικανικής, βρίσκονται σε ύφεση. Τόνισε δε, ότι η Fed σχεδιάζει να επεκτείνει τον ορίζοντα των οικονομικών της προβλέψεων στα πέντε με έξι χρόνια από τα τρία που είναι σήμερα. Θα δίνει προβλέψεις για τον πληθωρισμό σε μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε η διαφάνεια να οδηγήσει στη σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών και εν συνεχεία στη διατήρηση του πληθωρισμού εντός των προσδοκόμενων ορίων.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας για τη διάσωσης της Bear Stearns και της AIG, ο κ. Μπερνάνκι εξήγησε ότι η Fed σκοπεύει να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει αποκτήσει στις δύο εταιρίες , διασφαλίζοντας τα μέγιστα οφέλη για τους φορολογούμενους.

REPORTER.GR

No comments:

Share |