Thursday, February 19, 2009

Νέος δείκτης για τις τράπεζες του TARP

Νέος δείκτης για τις τράπεζες του TARP


Ένα νέο τρόπο για να μετρήσει την αποτελεσματικότητα του σχεδίου της αμερικανικής κυβέρνησης για την διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων εκπόνησε αμερικανικό think tank.

Το Ethisphere Institute, ένα ερευνητικό think tank, δημιούργησε ένα νέο δείκτη που παρακολουθεί τις αποδόσεις των κεφαλαίων που διοχέτευσε η αμερικανική κυβέρνηση σε περισσότερες από 400 επενδύσεις, μέσω του Troubled Asset Recovery Program (TARP). Το Ινστιτούτο σχεδιάζει τη δημοσίευση εβδομαδιαίων εκθέσεων αναφορικά με την πορεία των επενδύσεων που υλοποιήθηκαν μέσω του TARP στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ethisphere.com/ethisphere-tarp-index-report/


Οι επιστροφές της περασμένης εβδομάδες δεν συνθέτουν μία πολύ όμορφη εικόνα. Ενώ ο δείκτης Standard & Poor’s 500 υποχώρησε 5%, ο δείκτης Ethisphere TARP σημείωσε βουτιά σε ποσοστό 44% Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση έχασε 86,5 δισ. δολ. από την αρχική επένδυση των 195,5 δισ. δολ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου.

Αν δεν μετρηθούν οι επενδύσεις που έγιναν βιαστικά κατά την διάρκεια της πιστωτικής κρίσης στις Bank of America, Citigroup, JP Morgan και Wells Fargo, ο δείκτες υποχώρησε περίπου 29%, ή 27,6 δισ. δολ.

Αυτό συνέβη γιατί οι τράπεζες αυτές δεν κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις του κλάδου την περασμένη εβδομάδα. Η τιμή αυτή ανήκει στην US Bancorp η οποία έχασε 3,7 δισ. δολ. σε αξία και στην Huntington Banchshares, που βυθίστηκε κατά 81,5%. Η SunTrust Banks επίσης έχασε 3,6 δισ. δολ. ή το 74,8% της αξίας της.

Ποιος τα πήγε καλά; Η επένδυση της κυβέρνησης στην Morgan Stanley σημείωσε άνοδο 26,3%, ή κατά 2,6 δισ. δολ. ενώ η Central Valley Comunnity Bancorp σημείωσε άλμα 45,9%.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |