Thursday, February 19, 2009

Εκτιμήσεις για χιλιάδες αδιάθετα ακίνητα

Εκτιμήσεις για χιλιάδες αδιάθετα ακίνητα



Είκοσι χιλιάδες οικιστικά ακίνητα παραμένουν αδιάθετα ενώ σημαντικός αριθμός είναι ημιτελή λόγω διακοπής των κατασκευαστικών εργασιών σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου, που ζητούν από την κυβέρνηση δημιουργία φορέα για προβολή των ακινήτων στο εξωτερικό, μείωση των φορολογιών για περιορισμένη περίοδο, και επίσπευση της εκτέλεσης των έργων που εξήγγειλε. Καλούν παράλληλα το κράτος να καταρτίσει μελέτη για να προσδιοριστεί το μέγεθος του προβλήματος που ενδεχομένως να δημιουργήσει στις τιμές, η υπερπροσφορά οικιστικών ακινήτων.

Τα προβλήματα που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων αναδείχθηκαν σε ημερίδα που οργάνωσε ψες ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παρουσία υπουργών, συνδικαλιστών, και άλλων φορέων του κλάδου.

Στην παρέμβαση του στην ημερίδα, ο πρόεδρος του ομίλου Λεπτός, Μιχαλάκης Λεπτός, επεσήμανε ότι έχουν πάρει ειδοποίηση απολύσεως γύρω στις 2 χιλ. εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία. Επικαλούμενος έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 90 εταιρειών του ευρύτερου τομέα, σημείωσε πως μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα απολυθούν άλλες 3 χιλ. εργαζόμενοι.

Αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση του κ. Λεπτού ότι σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς, «τα αδιάθετα διαμερίσματα ανέρχονται στις 20 χιλ.». Αν και δεν διευκρίνισε που στηρίζει την εκτίμηση του, κάλεσε την κυβέρνηση να διεξάγει μια πραγματογνωμοσύνη ώστε να διαφανεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της υπερπροσφοράς ακινήτων και τα ποσά που χάνει το κράτος από τη μη διάθεση των εξοχικών κατοικιών.

Για περιορισμό του προβλήματος των αδιάθετων κατοικιών, ο κ. Λεπτός εισηγήθηκε τη δημιουργία ξεχωριστής υπηρεσίας από το κράτος ανάλογης με αυτήν του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, σκοπός της οποίας θα είναι η προβολή και προώθηση εξοχικών κατοικιών στο εξωτερικό.

Κοινή διαπίστωση όλων των παραγόντων που έλαβαν μέρος στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, είναι ότι θα πρέπει τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς και με μαζικό τρόπο ενώ θα πρέπει να δοθούν περισσότερα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα ώστε να αποφευχθεί στο μέγιστο δυνατόν ο κίνδυνος της κρίσης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Λάκης Τοφαρίδης, χαρακτήρισε την αγορά «μουδιασμένη» υποδεικνύοντας ότι είναι χρυσή ευκαιρία για την κυβέρνηση να προχωρήσει σε φορολογικά κίνητρα με ημερομηνία λήξης για αγοραστές κυρίως εξοχικών κατοικιών.

«Οι εξοχικές κατοικίες να απαλλαχτούν από τις φορολογίες για τα επόμενα χρόνια ή για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση» είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Τοφαρίδης, θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος ανέφερε ότι το 2007 η κατασκευαστική βιομηχανία είχε κύκλο εργασιών £2 δισ. συνεισφέροντας γύρω στα £500 εκ. στα κυβερνητικά ταμεία. Το 2008 οι πωλήσεις ήταν κάτω του μισού», είπε, «ενώ το 2009 θα είναι κάτω του μισού του μισού».

Έκρουσε το καμπανάκι για κύμα απολύσεων που αναμένεται εάν δεν αναχαιτιστεί η επερχόμενη κρίση.

Ο κ. Τοφαρίδης έψεξε επίσης τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι τράπεζες στους developers: «κάθε τράπεζα σκέφτεται το πρωί και έρχεται με άλλο επιτόκιο», ανέφερε. Έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης την εισήγηση αλλαγής της υποθήκης από τράπεζα σε τράπεζα ώστε να αναπτυχθεί ο υγιής συναγωνισμός μεταξύ των τραπεζών.

Στις δικές του εισηγήσεις ο διευθυντής ομίλου Λανίτη, Μάριος Λανίτης, επικεντρώθηκε σε τρία σημεία επίσπευσης των διαδικασιών των έργων.

«Στην ανάθεση των έργων με τη μέθοδο του Σχεδιασμού και Κατασκευής, τον κατατεμαχισμών των μεγάλων έργων με την εμπλοκή περισσοτέρων εταιρειών και αναθεώρηση των συμβολαίων που έχουν οι εταιρείες με την κυβέρνηση».

Η συζήτηση ανέδειξε επίσης το θέμα της παράνομης εργασίας. Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών, Σώτος Λοής, μίλησε για την καταπολέμηση της παράνομης εργοδότησης ζητώντας από την Υπουργό Εργασίας, που ήταν παρούσα, να λάβει μέτρα. Είπε ότι οι παράνομοι εργάτες στην οικοδομική βιομηχανία ανέρχονται στις 40 χιλ.

Ο κ. Λοής επεσήμανε επίσης ότι η πτώση των εργασιών του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στο 40%. Ανέφερε ότι το 2007 ο συνολικός κύκλος εργασιών του κατασκευαστικού τομέα ανήλθε στο £1 δισ. Από το ποσό αυτό τα £950 εκ., είπε, προήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα και το υπόλοιπο από τα δημόσια έργα.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, εισηγήθηκε την ενίσχυση των οικογενειακών εισοδημάτων με ένα νέο πακέτο μέτρων όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος, αύξηση των επιδομάτων, αύξηση της φοιτητικής χορηγίας και επιδομάτων τέκνων ώστε μέσω της κατανάλωσης να ενισχύσει η πραγματική οικονομία.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να πληρώσουν την νύφη οι εργαζόμενοι, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ορθά δίνει κοινωνική διάσταση στα μέτρα.

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, Μαρία Κυριακού και Γιώργος Γεωργίου, κάλεσαν την κυβέρνηση να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρηματιών. Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη προώθησης άμεσα των αναπτυξιακών έργων με την ταυτόχρονη αύξηση του βαθμού υλοποίησης των έργων. Σημείωσαν ακόμη ότι δεν θα πρέπει να χαθούν θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών, Νίκος Νικολαίδης, από την πλευρά του απαρίθμησε τις ασφαλιστικές δικλείδες τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση για να πετύχει την επιτάχυνση των έργων.

• Επαρκή στελέχωση με νέο προσωπικών των αρμόδιων τμημάτων προώθησης των έργων.
• Απλοποίηση των διαδικασιών στα διάφορα κυβερνητικά τμήματα ώστε να γίνονται διαδοχικές και παράλληλες εργασίες.
• Συντονισμό διάφορων Υπηρεσιών με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας.
• Ενίσχυση σύγχρονων μεθόδων κατασκευής των έργων όπως είναι η μέθοδος Build Operate Transfer και η μέθοδος της Εκτέλεσης Σχεδιασμού και Συντήρησης ενός έργου από ιδιωτικές εταιρείες.
• Κατατεμαχισμός των έργων σε διάφορους προσφοροδότες.

Η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, αναφέρθηκε στο τρίπτυχο στήριξης της ανάπτυξης μέσω των κοινωνικών μέτρων της κυβέρνησης, της απασχόλησης μέσω προώθησης των αναπτυξιακών έργων και της κοινωνικής συνοχής με τον κοινωνικό χαρακτήρα των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Η κ. Χαραλάμπους ανέλυσε επίσης τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο Εργασίας για καταπολέμηση της παράνομης εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 2008 είπε οι εργαζόμενοι στην κατασκευαστική βιομηχανία ήταν 44,958, και πως, από αυτούς οι 8,415 ήταν κοινοτικοί εργάτες και οι 5,100 από τρίτες χώρες.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |