Thursday, February 19, 2009

Ην. Βασίλειο: Σε ιστορικό υψηλό το δημοσιονομικό έλλειμμα

Ην. Βασίλειο: Σε ιστορικό υψηλό το δημοσιονομικό έλλειμμα


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ο δημόσιος τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου εξόφλησε τον Ιανουάριο πολύ λιγότερα απ΄ ότι αναμενόταν καθώς τα έσοδα από φόρους συνέχισαν να μειώνονται εν μέσω της επιδείνωσης της κρίσης, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσίας της χώρας Office for National Statistics. Ο δημόσιος τομέας αποπλήρωσε χρέη 3,3 δισ. λιρών τον Ιανουάριο έναντι 13,9 δισ. λιρών την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Αυτό είναι το μικρότερο ποσό που έχει αποπληρώσει τα τελευταία 14 χρόνια.

Οικονομολόγοι ανέμεναν εξόφληση χρέους 7,5 δισ. ευρώ. Για το δημοσιονομικό έτος μέχρι σήμερα, το καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα ανέρχεται στις 67,2 δισ. λίρες, το υψηλότερο από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων το 1993-94. Αυτό συγκρίνεται με τις 23,1 δισ. λίρες την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και με τον ετήσιο στόχο των 78 δισ. λιρών. Οι καθαρές πληρωμές σε μετρητά του δημόσιου τομέα τον Ιανουάριο ήταν 25,1 δισ. λίρες, πολύ περισσότερα από τις 14 δισ. λίρες που προβλεπόντουσαν, αλλά λιγότερα από τις 25,5 δισ. λίρες ένα χρόνο πριν. Το τελευταίο μέγεθος μειώθηκε κατά 4,4 δισ. λίρες λόγω της πώλησης του μεριδίου της κυβέρνησης στην British Energy.

Για το δημοσιονομικό έτος μέχρι σήμερα οι καθαρές απαιτήσει σε μετρητά του δημόσιου τομέα ανέρχονται στις 20,1 δισ. λίρες έναντι 8,5 δισ. λίρες ένα χρόνο πριν. Το καθαρό χρέος του δημοσίου εξαιρώντας τις υποχρεώσεις των κρατικοποιημένων τραπεζών είναι στο 40,4% του ΑΕΠ. Ο τρέχων προϋπολογισμός του δημοσίου έχει πλεόνασμα 8,4 δισ. λίρες.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |